Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko plánuje povoliť rekreačné užívanie marihuany

Zverejnené:

Upravené: 27. októbra 2022 o 13:55

847

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nad výrobou aj obchodom s kanabisom by mala byť verejná kontrola, prezentoval návrh novej nemeckej legislatívy tamojší minister zdravotníctva Karl Lautenbach. Plnoletí ľudia by mali mať možnosť nákupu, držania a konzumácie „20 až 30 gramov“ pre osobnú spotrebu. Pre mladších ako osemnásť rokov má byť užívanie tejto drogy naďalej zakázané.

Plán legalizácie marihuany je výsledkom dohody, ktorú vlani uzavreli strany nemeckej vládnej koalície. Podľa nej by mal byť uvedený do praxe ešte počas štvorročného funkčného obdobia súčasnej vlády. „Ak všetko pôjde dobre, legalizácia by sa mohla odohrať v roku 2024,“ povedal sociálnodemokratický minister.

Rapper Kanye West prestal byť miliardárom. Adidasu a spol sa nepáčili jeho antisemitské výroky

Reforma, ktorá by z Nemecka urobila v tomto ohľade jednu z najliberálnejších krajín v Európe, má podľa Lauterbacha za cieľ dosiahnuť lepšiu ochranu detí a mladých ľudí, pretože doterajší prístup podľa neho nebol účinný.

Podľa vládneho plánu by sa malo stať legálnym aj pestovanie marihuany pre vlastnú potrebu, hoci v obmedzenom rozsahu. Prebiehajúce vyšetrovanie a trestné konanie súvisiace s užívaním marihuany by boli ukončené. Vláda sa tiež chystá zaviesť osobitnú spotrebnú daň a viesť osvetovú kampaň týkajúcu sa užívania marihuany.

Lauterbach upozornil, že osud reformy bude závisieť od postoja Európskej komisie. Ak Brusel nemecký vládny návrh neschváli, nestane sa zákonom, povedal.

Mnoho európskych krajín vrátane Nemecka či Česka už predtým legalizovalo marihuanu na obmedzené liečebné účely. Iné krajiny zrušili za užívanie marihuany trestné postihy, ale zároveň ho nezlegalizovali.

Putin usporiadal cvičenie jadrových síl, ciele boli podľa Kremľa zasiahnuté

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA