Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zvukové nahrávky ruských vojakov: Plač a zúfalstvo sú na dennom poriadku

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2022 o 13:39

596

zdroj: YouTube

REKLAMA

GLOBALNEWS

Niektoré ruské jednotky nasadené pri invázii na Ukrajine využívajú obyčajné mobilné telefóny či obyčajné vysielačky, ktorých komunikáciu je možné bez problémov zachytiť.

Na verejnosť sa tak dostali neoverené útržky rozhovorov vojakov, ktorí sú zúfalí z toho, že musia ostreľovať civilné ciele, odmietajú vypočuť rozkazy alebo sa sťažujú na nedostatok jedla.

Dôkazy o tom, že niektoré ruské jednotky na Ukrajine „operujú v úplnom chaose, získali v uplynulých dňoch britská analytická skupina ShadowBreak Intl. Informoval o tom denník Telegraph.

O mizernej morálke ruských vojakov, ktorí vpadli na Ukrajinu v prvom slede, hovoril v utorok aj nemenovaný vysokopostavený zdroj v americkom Pentagóne.

ShadowBreak Intl. zmapovala okolo 24 nahrávok hovorov ruských jednotiek, ktoré získala od začiatku invázie Ukrajiny. Telegraph však dodáva, že autenticitu nahrávok sa nepodarilo nezávisle overiť, keďže získané záznamy pochádzajú z rozhovorov z nešifrovaných vysielačiek. Ak sú pravé, ide o úplné zlyhanie ruskej armády, pretože sa ich podarilo zachytiť rádioamatérom.

USA presunuli test jadrovej rakety, aby sa vyhli nedorozumeniu

A nemali by najskôr odísť civilisti? pýtajú sa vojaci

V prvej nahrávke prijíma ruský veliteľ rozkaz od svojich nadriadených ostreľovať mesto. Jeho muži však odmietajú rozkaz splniť a namietajú, že mesto musia najprv opustiť civilisti, než bude paľba zahájená. Veliteľ znie naštvane, ale nakoniec súhlasí.

V druhej nahrávke ten istý veliteľ stráca pri rozhovore s velením trpezlivosť. Dožaduje sa zásob, munície a paliva. „Sme tu tri dni! Kedy to bude pripravené?“ Nasleduje množstvo ruských expresívnych výrazov.

Na ďalšej nahrávke je potom zachytený ruský vojak, ktorý zrejme plače. „Je to pomalé, je to pomalé,“ hovorí sa na nahrávke.

LAVROV: Západ nesmie budovať vojenské zariadenia v bývalých krajinách ZSSR

Zastarané vybavenie a chaos

Zakladateľ spoločnosti ShadowBreak Samuel Cardillo uviedol, že nahrávky získal od rádioamatérov, ktorí sa snažia mapovať postup ruských jednotiek. Veľa z nich totiž používa zastarané analógové spojenie.

„Je to ako napichnúť sa v Amerike na policajnú frekvenciu. Používajú analóg, a keď si napríklad žiadajú vzdušnú podporu, aj letecké jednotky odpovedajú na analógu,“ uviedol Cardillo.

„Zistili sme, že ruské jednotky operujú v úplnom chaose. Nemajú potuchy, kam mieria a ako medzi sebou komunikovať,“ vysvetlil Cardillo s tým, že mnoho vojakov má problém nadviazať spojenie a na nahrávkach sú dlhé dvadsaťminútové pasáže, kde skúšajú zvukovú kontrolu, aby sa uistili, že ich niekto bude počuť. Tým zvyšujú šancu, že ich frekvenciu objaví aj niekto iný.

„Na hodinách nahrávok máme množstvo frekvencií. Sú tam počuť bojové lietadlá, helikoptéry, tanky, delostrelectvo, raketové systémy. Všetci používajú analóg, pretože nie všetky jednotky sú vybavené digitálnymi komunikačnými systémami. Taká zraniteľnosť pri takej operácii je šialená,“ uviedol Cardillo.

Dodal, že ak sa k týmto nahrávkam dokážu dostať civilisti, určite ich majú aj spravodajské služby NATO alebo SBU.

Pri ostreľovaní ukrajinskej vojenskej základne zahynulo 70 vojakov

 

Veď nás mali vítať, sťažuje sa jeden z Rusov

Ďalšie dôkazy o nízkej morálke ruských jednotiek sa objavujú v SMS správach, ktoré mali poslať niektorí vojaci domov svojim rodičom. Ani ich autenticitu ale nie je možné nezávisle overiť„Mali nás vítať s otvorenou náručou, ale kričia na nás, že sme fašisti,“ napísal podľa ukrajinského veľvyslanca pri OSN jeden z ruských vojakov. Jeho mobil sa dostal do rúk Ukrajincom.

Ukrajinská strana tiež zverejnila už niekoľko videí, v ktorých ruskí zajatci uvádzajú, že o invázii na Ukrajinu nemali ani tušenie. Niektoré videá potom ukazujú ruských vojakov, ktorí opúšťajú svoje stroje.

Aj keď ani jeden z týchto dôkazov nemožno nezávisle overiť, teóriu o nízkej morálke a nedostatočnému zásobovaniu by zodpovedal často zmätočný postup ruských jednotiek v prvej fáze vojny. Pentagón verí, že tieto dôvody stoja aj za zastavením 67 kilometrov dlhého konvoja, ktorý mieri na Kyjev.

Dôvodom však môže byť aj zmena plánu. Pentagón verí, že Rusi v súčasnosti do bojov nasadili už 80 percent jednotiek zhromaždených okolo ukrajinských hraníc.

Shell ukončí partnerstvo s ruským Gazpromom, Nord Stream 2 sa skomplikoval

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA