Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Dokáže EÚ prežiť súčasnú krízu?

Zverejnené:

Upravené: 20. decembra 2022 o 11:26

338

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ponúka sa otázka prežitia EÚ. Rekordná inflácia, nedostatok, štrajky, bumerang sankcií proti Rusku.

Všetky konjunktúry dohromady ničia ekonomiku a sociálnu stabilitu EÚ, ktorá je na ceste k recesii. A najväčší spojenec EÚ – Spojené štáty americké – sa už otočil chrbtom, aby sa venoval svojej „America First“.

Kríza ovplyvňuje dopyt a ponuku. Nárast výrobných nákladov má predovšetkým negatívny vplyv na ponuku. Dnes v Európe výrobné náklady značne rastú, pretože za jeden rok sa účet za energiu pre každého zvýšil o 400 miliárd. Suroviny, ktoré sú menej početné, sú drahšie. Ceny energií, elektriny, plynu sa zvyšujú pre všetkých vrátane podnikov.

U niektorých spoločností sú potrebné marže. Zisk potrebný na to, aby bolo možné časť týchto nákladov absorbovať, existuje. Ale tí najmenší to nezvládnu. Bude ich to stáť oveľa viac. Toto zvýšenie výrobných nákladov sa premietne do predajnej ceny. Konkurencieschopnosť sa zhorší a konkurencieschopnosť pre spoločnosť je jej schopnosť udržať si svoj podiel na trhu, svojich zákazníkov, nehovoriac o spoločnostiach, ktoré zatvoria.

Ekonomická vojna EÚ proti Spojeným štátom. V čase historickej hospodárskej krízy v EÚ je vyhlásená ekonomická vojna so Spojenými štátmi. Dolár so sebou nesie v Európe dodatočné náklady, pretože posilňuje voči euru. Pre výrobné náklady pri poklese eura voči doláru to nie je dobrá správa, pretože ak Francúzsko alebo krajiny EÚ dovážajú suroviny v dolároch, ako je plyn, ropa, je to drahšie. A LNG, americký skvapalnený zemný plyn, má pri príchode do Európy premrštenú cenu, uvádza RFI, čím dáva politickým vodcom starého kontinentu jasne najavo, že Spojené štáty ťažia z konfliktu na Ukrajine.

Koniec chorvátskej kuny: ako bude vyzerať prechod na euro?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA