Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Najmenej 59 ľudí zomrelo po výbuchu v bani v Burkine Faso

Zverejnené:

Upravené: 22. februára 2022 o 12:07

940

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Najmenej 59 ľudí zomrelo po výbuchu v zlatej bani na juhozápade Burkina Faso a vyše 100 ďalších bolo zranených. Predbežný počet obetí poskytli regionálne úrady po explózii v obci Gbomblora. Ide o jedno z najtragickejších banských nešťastí za poslednú dekádu.

O nešťastí informovali v noci na utorok tlačové agentúry. Podľa agentúry AP sa predpokladá, že výbuch spôsobili chemikálie používané na úpravu zlata, ktoré boli na mieste uskladnené.

Prvý výbuch nastal skoro popoludní. Nasledovali ďalšie explózie, zatiaľ čo ľudia utekali, aby si zachránili život, povedal AP miestny lesník Sansan Kambou. „Všade som videl telá. Bolo to strašné,“ popísal.

Trump spustil svoju sociálnu sieť Truth Social

Podľa Reuters nie je celkom jasné, o akú baňu na ťažbu zlata išlo. V Burkine Faso sa nachádza niekoľko veľkých zlatých baní prevádzkovaných medzinárodnými spoločnosťami, ale aj stovky menších, neoficiálnych lokalít, ktoré fungujú bez dohľadu a regulácií. V týchto baniach často pracujú deti a podobné nehody nie sú neobvyklé.

V Burkine Faso často podnikajú útoky islamskí ozbrojenci s väzbami na teroristickú sieť Al-Kájda a takzvaný Islamský štát (IS). Radikáli sa snažia získať kontrolu nad ťažobnými lokalitami, aby mohli financovať svoje aktivity.

Tento výbuch sa odohral stovky kilometrov od miesta, kde tieto skupiny obvykle operujú. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa na ňom podieľali islamistickí bojovníci.

Nešťastie v Burkine Faso je siedmou najtragickejšou banskou nehodou na svete za posledných desať rokov.

V minulom roku došlo k podobnej tragickej havárii v bani na zlato Pangoj na severovýchode Konga, kde si zosuv pôdy vyžiadal najmenej 60 obetí. Pri explózii v uhoľnej bani v ruskej Kemerovskej oblasti na Sibíri v novembri minulého roku zahynulo 51 ľudí vrátane niekoľkých záchranárov.

Talianska sopka Etna je opäť aktívna, chrlí sa z nej dym a popol

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA