Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Sankcie proti Rusku budú masívne a bolestivé, ohlásili lídri EÚ

Zverejnené:

Upravené: 24. februára 2022 o 11:04

555

zdroj: CNN.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Európska únia uvalí na Rusko nové „masívne a bolestivé“ sankcie, uviedli vo štvrtok vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Lídri EÚ sa majú stretnúť v Bruseli o 20:00 na mimoriadnom summite, ktorý bol oznámený v stredu ešte pred štvrtkovým rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina, že zaútočí na východnú Ukrajinu.

Európska únia uvalila prvé kolo sankcií proti Rusku v stredu po tom, čo Putin v pondelok uznal ukrajinské separatistické oblasti, Doneckú a Luhanskú, za nezávislé štáty.

Bezpečnostná rada zasadá k vojne na Ukrajine, prítomná je aj prezidentka

Dvadsaťsedem lídrov EÚ bude v Bruseli diskutovať o „ďalších reštriktívnych opatreniach, ktoré budú mať masívne a bolestivé následky pre Rusko za jeho konanie, a lídri ich budú koordinovať so svojimi transatlantickými partnermi“, uviedli vo vyhlásení Michel a von der Leyenová.

Tento nový balík sankcií bude prijatý „bleskurýchlo“, dodali obaja politici. Najvyšší predstavitelia Únie ostro odsúdili „bezprecedentnú vojenskú agresiu Ruska“ proti Ukrajine.

„Rusko týmito nevyprovokovanými a neospravedlniteľnými vojenskými akciami hrubo porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku aj celosvetovú bezpečnosť a stabilitu,“ dodali Michel a von der Leyenová.

Putin rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA