Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Výrobca zbraní v Spojených štátoch zaplatí rodinám obetí masakru 73 miliónov dolárov

Zverejnené:

Upravené: 24. februára 2022 o 11:30

456

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Deväť rodín obetí po strieľaní na základnej škole Sandy Hook v americkom štáte Connecticut dostane 73 miliónov dolárov. Remington Arms, najstarší výrobca zbraní v Spojených štátoch, nechcel riskovať súd.

Písal sa 14. december 2012. Dvadsaťročný mladý muž fascinovaný násilím a zbraňami Adam Lanza svoju päťdesiatdvaročnú matku Nancy zabil pred pol desiatou. Strelil ju z jej pušky Savage Mark II štyrikrát do hlavy.

Jeho matka bola vášnivá strelkyňa. Potom nasadol do jej auta, ktoré naložil pištoľami a puškami, a vyrazil k základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v Connecticute.

V slnečných okuliaroch najskôr rozstrieľal sklenené a zamknuté dvere školy. Potom na chodbe zastrelil riaditeľa školy a školskú psychologičku. Potom prešiel sekretariátom do jednej z tried. Tam zavraždil dvoch učiteľov, následne prišli na rad deti. V ten deň zomrelo dvadsať žiakov vo veku šesť a sedem rokov a sedem dospelých. Lanza strieľal päť minút od 9:35 do 9:40. Celkom vypálil 156 rán. Poslednú guľku si vpálil do hlavy.

Putin rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny

Bol vybavený poloautomatickou puškou Bushmaster AR-15 kalibru 223 a tiež pištoľami Glock 20 SF a SIG Sauer P226. V  aute mal brokovnicu Izhmash Saiga-12.

Išlo vtedy o jeden z najväčších školských masakrov v histórii USA. Ultrapravicoví konšpirátori takmer okamžite „rozkryli kamufláž“, a tvrdili, že sa nič také nestalo. Malo ísť len o kašírovaný pohľad v réžii odporcov slobodného prístupu k zbraniam, ktorí chceli týmto šokom prevážiť misky váh verejnej mienky na stranu obmedzenia ústavného práva o prístupe k strelným zbraniam.

Mimosúdna dohoda

Po desiatich rokoch, sa najbližší obetí masakru v Sandy Hook mimosúdne dohodli so spoločnosťou Remington Arms, najstarším výrobcom zbraní v Spojených štátoch. Deväť rodín dostane 73 miliónov dolárov. Remington Arms nechcel riskovať súd.

Firma radšej zaplatila, hoci ju aj jej konkurentov z brandže už niekoľko rokov chránia špeciálne zákony, ktoré prelobovala americká Národná strelecká asociácia a pravicovej organizácie bojujúcej za zachovanie slobodného prístupu k zbraniam. Tie zaručujú výrobcom ochranu pred finančnou zodpovednosťou za úmrtie v dôsledku použitia ich produktov. Zákon o ochrane obchodu so zbraňami schválil Kongres a v roku 2005 ho podpísal prezident George W. Bush.

UKRAJINA: Účelom ruskej útočnej vojenskej operácie je zničenie ukrajinského štátu

Mimosúdna dohoda je prvým vyrovnaním tohto typu v Spojených štátoch. Prečo Remington ustúpil? Ako píše BBC, presné dôvody nie sú známe. Pravdepodobné ale je, že právnici obetí obvinili Remington Arms z nekalých obchodných praktík. Firma podľa nich vedome predávala a propagovala pušku Bushmaster, ako vhodnú na použitie proti ľuďom. Cielene podľa nich umiestnila svoj produkt do brutálnych videohier, tzv. strieľačiek.

Americké servery ale pripúšťajú aj možnosť, že sa spoločnosť len chcela vyhnúť negatívnej publicite. Súd by trval roky a bezpochyby bol by v popredí záujmu všetkých hlavných médií.

„Vstupoval sme do prípadu s presvedčením, že sa bude jednať predovšetkým o zbraniach, ale nakoniec bol skôr o chamtivosti zbrojárov,“ povedal BBC právnik zastupujúci rodiny obetí Josh Koskoff. „Toto víťazstvo by sa malo stať budíčkom nielen pre zbrojný priemysel, ale aj  poisťovne a banky, ktoré ho podporujú,“ dodal.

„Naša strata je nenahraditeľná,“ napísali vo vyhlásení rodičia Lenny Pozner a Veronique De la Rosaová, ktorých šesťročný syn Noah zahynul pri masakre. Podľa ich slov vyrovnanie nič spätne nevykúpi, ani neopraví. „Čo je stratené, zostáva stratené.“

Podľa komentátorov by táto dohoda mohla v USA vyvolať zmenu. Mohla by byť začiatkom zodpovednosti zbrojného priemyslu za úmrtia spôsobené ich zbraňami, ktoré doteraz neboli trestané. Urovnanie by totiž mohlo povzbudiť vlády jednotlivých štátov a zástancov sprísnenia kontroly zbraní, aby podávali podobné žaloby.

Ukrajina povoláva do služby vojakov v zálohe, na stole je aj výnimočný stav

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA