Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Situácia v Kosove pripomína krízu na Donbase pred konfliktom

Zverejnené:

Upravené: 14. decembra 2022 o 11:25

314

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Postoj Prištiny k Srbom sa zdá byť podobný postoju Kyjeva k Donbasu, hovorí ruský veľvyslanec v BelehradePokračujúca patová situácia v Kosove sa neuveriteľne podobá kríze na Donbase, povedal v pondelok na televíznom kanáli Rossija 24 ruský vyslanec v Belehrad.

„Celá situácia, všetko, vrátane postoja Prištiny ku kosovským Srbom, pripomína, aj keď v menšom meradle, to, čo sa dialo a stále deje na Ukrajine,“ povedal diplomat. Západ tiež zaobchádza s vládou etnických Albáncov v Kosove rovnako ako s Kyjevom, argumentoval veľvyslanec.

Pri porovnaní donbaskej krízy s napätím v Kosove veľvyslanec dodal, že „túžba Prištiny … prevziať kontrolu nad celým Kosovom, vrátane regiónov obývaných Srbmi, za každú cenu“ je to, čo je „základom“ tejto patovej situácie. Akákoľvek ďalšia eskalácia by viedla k drastickejším následkom ,“ varoval Botsan-Charčenko.

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa podľa vyslanca stále snaží dostať z tejto špirály napätie „mierovými prostriedkami“ a vyhnúť sa jej premene na plnohodnotný konflikt.

„Priština otvorene… stavia na tvrdú silu , hrubú silu,“ dodal Botsan-Charčenko, vďaka čomu je dosiahnutie mierového riešenia „extrémne ťažké“ .

Albánski extrémisti chystajúci „provokácie“ v Kosove – Srbsku

NATO sa zmocnilo Kosova a odtrhlo ich od Srbska v roku 1999 po bombardovaní Srbska. USA a ich spojenci naďalej umožňujú etnickým Albáncom v provincii provokácie, povedal nedávno ruský veľvyslanec a porovnal to so správaním Kyjeva. Botsan-Charčenko konkrétne odkazoval na priznanie bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že Minské dohody mali poskytnúť Ukrajine čas na vyzbrojenie proti Rusku.

Súčasná kosovská vláda trvá na tom, že o plnom uznaní môže rokovať iba s Belehradom, čo Srbsko naďalej odmieta. Najnovšia patová situácia prichádza uprostred veľkého nasadenia etnických Albáncov v oblastiach s väčšinou etnických Srbov, len niekoľko týždňov po tom, čo EÚ presvedčila Prištinu, aby ustúpila od plánu zakázať srbské poznávacie značky.

Belehrad obvinil Západ, že ignoruje sťažnosti kosovských Srbov a všíma si ich, len „keď sú na barikádach“. Medzitým Vučič v nedeľu vyzval Srbov v odtrhnutej provincii, aby „boli v pokoji a mieri“ a tiež aby sa zdržali akýchkoľvek agresívnych krokov proti EULEX a KFOR, misiám EÚ a NATO umiestneným v Kosove . „Urobíme všetko pre zachovanie mieru a stability,“ dodal vtedy.

Na Bahamách zatkli zakladateľa kryptomenovej burzy FTX, čaká ho súd

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA