Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Špeciálna ekonomická zóna Hondurasu prijíma bitcoin ako legálne platidlo

Zverejnené:

Upravené: 11. apríla 2022 o 9:35

375

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zvláštna ekonomická zóna v stredoamerickom Hondurase prijala bitcoin a ďalšie kryptomeny ako zákonné platidlo.

Vo štvrtok to podľa agentúry Reuters uviedli jej predstavitelia. Špeciálna zóna s názvom „Honduras Prospera“ bola založená v roku 2020, aby pomohla podporiť investície. Má administratívnu, fiškálnu a rozpočtovú autonómiu.

„Flexibilný regulačný rámec spoločnosti Prospera umožňuje kryptoinováciu a používanie bitcoínov obyvateľmi, podnikmi a úradmi,“ uviedol Honduras Prospera vo vyhlásení.

Vo veku 75 rokov zomrel ruský politik Vladimír Žirinovskij, podľahol covidu

Ekonomická zóna tiež umožní obciam, miestnym samosprávam a medzinárodným firmám vydávať bitcoinové dlhopisy z jurisdikcie oblasti.

Honduras Prospera pokrýva časti malebného ostrova Roatán a tiež mesto La Ceiba na honduraskom pobreží Karibského mora.

Salvador, ktorý s Hondurasom susedí, prijal bitcoin ako zákonné platidlo ako prvú krajinu na svete v septembri minulého roku. Zavádzanie možnosti platiť bitcoinom tam ale nebolo bez problémov. Narážalo na verejnú skepsu aj na nevôľu Medzinárodného menového fondu.

Honduraská centrálna banka uviedla, že za transakcie s kryptomenami nemôže ručiť. „Akákoľvek transakcia vykonaná s týmto typom virtuálneho aktíva spadá do zodpovednosti a rizika osoby, ktorá ju vykonáva,“ uviedla banka vo vyhlásení, ktoré agentúre Reuters zaslala.

Ruskému moderátorovi a propagandistovi zapálili zabavenú vilu v Taliansku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA