Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Vo veku 75 rokov zomrel ruský politik Vladimír Žirinovskij, podľahol covidu

Zverejnené:

Upravené: 8. apríla 2022 o 10:38

1127

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vo veku 75 rokov zomrel známy ruský politik a poslanec Vladimír Žirinovskij. Jeho smrť oznámil šéf dolnej komory parlamentu Vjačeslav Volodin, uviedla agentúra TASS. Vodca ruskej krajnej pravice sa liečil z choroby covid-19. 

„Po dlhej a ťažkej chorobe zomrel Vladimir Žirinovskij,“ oznámil podľa ruskej agentúry predseda Štátnej dumy Volodin pri zasadnutí snemovne. Poslanci si uctili pamiatku zosnulého zakladateľa a vodcu krajne pravicovej a nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) minútou ticha a rokovanie bolo prerušené.

Lavrov sa skrýva za „rokovania“ o odmietnutí obvinení z ruských zverstiev v Buche

Denník Kommersant na webe pripomenul, že Žirinovskij bol s koronavírusovou nákazou prijatý v moskovskej Centrálnej klinike už 2. februára. Jeho stav sa zhruba v polovici marca zhoršil a podľa médií lekári pacienta kvôli tomu dokonca uviedli do umelého spánku. V utorok 5. apríla lekári podľa denníka pozvali príbuzných do nemocnice, aby sa so Žirinovskim rozlúčili. Jeho organizmus zlyhával a mohol zomrieť každú minútu, uviedol Kommersant.

Kommersant pripomenul excentrického politika sériou citátov, na čele s výrokom po prezidentských voľbách roku 2008: „Zúčastním sa aj budúcich volieb, až do smrti sa budem zúčastňovať volieb a dokonca aj z cintorína sa zúčastním a budem vám odtiaľ dávať znamenie, že tam ležím.“

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe označila Žirinovského za jedného z najviac rozporuplných a najviac výrazných ruských politikov. Večný poslanec bol „jedným z posledných ľudí, ktorých politický životopis bol starší ako súčasné Rusko, a politický kapitál jeho strany sa plne opieral o jeho osobný herecký talent a umenie majstrovsky využívať konjunktúru“. Žirinovského si mnohí budú pamätať ako autora škandálnych, občas aj agresívnych vyhlásení, a to aj na adresu režimu, ale v tom hlavnom bol vždy verným spojencom Kremľa, či už išlo o konfrontáciu so Západom, anexiu Krymu, prijímanie nových represívnych zákonov či zmeny v ústave výhodné pre režim. BBC dodala, že aj Žirinovského smrť, rovnako ako život, sa nezaobišla bez škandálu: o hospitalizácii politika sa verejnosť dozvedela až s týždenným oneskorením – a to Žirinovskij ochorel krátko potom.

Spojené štáty uvalia nové sankcie a zakážu investície v Rusku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA