Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty sú šokované, že Rusko povolilo možnosť trestu smrti pre zajatých Američanov

Zverejnené:

Upravené: 22. júna 2022 o 9:01

301

Zdroj: mk-london.co.uk

REKLAMA

Globalnews

Biely dom označil za „hrozné“ vyhlásenia Ruska, že nevylučuje použitie trestu smrti voči dvom americkým občanom, ktorí boli zajatí počas vojny na Ukrajine. Uviedol to koordinátor pre strategickú komunikáciu v Národnej bezpečnostnej rade John Kirby, informoval spravodajský portál CNN.

„Stále sa snažíme dozvedieť viac o týchto dvoch ľuďoch. Je hrozné, že vládny predstaviteľ v Rusku dokonca navrhol trest smrti pre dvoch amerických občanov, ktorí boli na Ukrajine,“ povedal Kirby.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok povedal, že Ženevský dohovor – charta, ktorá upravuje zaobchádzanie s vojakmi a civilistami vo vojnových časoch vrátane zákazu popravy vojnových zajatcov – sa nevzťahuje na dvoch zadržaných občanov USA.

Peskov povedal, že trest smrti nemožno vylúčiť, ale bolo to rozhodnutie súdu, nie Kremľa.

Kirby povedal, že sa nebude pokúšať dostať do hláv Peskova alebo Vladimira Putina. Dodal však, že či je vyhliadka na trest smrti reálna alebo hypotetická, je to stále znepokojivé.

Ruská federácia sa pripravuje na presun veľkého počtu rezervných jednotiek na Donbas

„V každom prípade je rovnako znepokojujúce, či naozaj myslia to, čo hovoria, a mohlo by to byť výsledkom, že by mohli vyniesť rozsudok smrti na dvoch Američanov na Ukrajine,“ povedal.

Minulý týždeň hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Spojené štáty majú informácie o troch amerických dobrovoľníkoch, ktorí zmizli počas bojov na Ukrajine. Dodal, že ministerstvo je v kontakte s príbuznými dvoch Američanov, 39-ročného Alexandra Dryukeho a 27-ročného Andyho Guna.

Začiatkom júna „pseudosúd“ v okupovanom Donecku oznámil tresty smrti pre dvoch britských občanov a marockého občana, ktorí bojovali v radoch ukrajinskej armády.Veľká Británia, Spojené štáty, Ukrajina a množstvo ďalších štátov a organizácií tento verdikt odsúdili za nehumánny.

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny zdôraznilo, že všetci cudzinci bojujúci na ukrajinskom území ako súčasť Ozbrojených síl Ukrajiny sú vojakmi Ozbrojených síl Ukrajiny a právne postavenie bojovníkov sa na nich vzťahuje.

„Putin nebude rozhodovať o tom, koho medzi seba pozveme“ povedala šéfka Európskej komisie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA