Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA dokončujú plány na presmerovanie plynu do Európy, pokiaľ Rusko preruší dodávky

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2022 o 18:02

425

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spojené štáty budú spolupracovať s Európskou úniou na zabezpečení prísunu plynu do Európy pre prípad ruskej invázie na Ukrajinu. 

Zhodli sa na tom v piatok americký prezident Joe Biden a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorých budú obe strany hľadať možnosť rozšírenia dodávok plynu do Európy. V spoločnom  vyhlásení  uviedli, že obe strany chcú zaistiť energetickú bezpečnosť EÚ a urýchliť celosvetový prechod k udržateľným zdrojom energie.

Obaja lídri spoločné komunikovali v čase, keď sa Západ obáva, že Rusko využije 100 000 vojakov zhromaždených pri ukrajinských hraniciach na napadnutie susednej krajiny. Európske krajiny sa pre tento prípad chystajú zmraziť projekt nového plynovodu Nord Stream 2, o čo sa dlhodobo usiluje Washington.

EÚ pritom z Ruska dováža 40 percent svojej spotreby zemného plynu a niektorí európski politici tvrdia, že Moskva využíva obmedzovanie dodávok na vytváranie tlaku na ich krajiny. Rusko to odmieta.

Biden plánuje poslať vojakov do východnej Európy

„Spojené štáty a EÚ spoločne usilujú o trvalé, dostatočné a včasné dodávky zemného plynu do EÚ z rôznych zdrojov po celom svete s cieľom predísť otrasom vrátane tých, ktoré by mohla spôsobiť ďalšia ruská invázia na Ukrajinu,“ uviedli Biden a von der Leyenová.

Podotkli, že USA sú už teraz najväčším dodávateľom skvapalneného zemného plynu (LNG) do EÚ a že obe strany pracujú s ďalšími štátmi a subjektmi na trhu na rozšírení objemov dodávok.

„LNG môže v krátkodobom výhľade zvýšiť bezpečnosť dodávok, zatiaľ čo budeme pokračovať v prechode k nulovým emisiám,“ píše sa v spoločnom vyhlásení.

Obe strany v ňom potvrdili svoj záväzok obmedzovať postupne využívanie fosílnych zdrojov a nahrádzať ich čistou energiou tak, aby smerovali k úplnému „vynulovaniu“ emisií skleníkových plynov. Vzhľadom na súčasné problémy s vysokými cenami energií a ohrozenie dodávok z Ruska je podľa oboch strán logické snažiť sa o urýchlenie prechodu k obnoviteľným zdrojom energie, ktoré by znížili európsku závislosť na ruskom plyne.

Kybernetický útok na Ukrajine: Rusko za to môže, máme dôkazy, hovorí Kyjev

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA