Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Kybernetický útok na Ukrajine: Rusko za to môže, máme dôkazy, hovorí Kyjev

Zverejnené:

Upravené: 17. januára 2022 o 13:29

1053

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajina má dôkazy, že za rozsiahlym kybernetickým útokom na systémy štátnych úradov stálo Rusko. Kvôli útoku hackerov v piatok nefungovali napríklad internetové stránky ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a ďalších štátnych inštitúcií. Kremeľ vinu odmieta.

„Všetky dôkazy ukazujú na to, že za týmto kybernetickým útokom stálo Rusko. Moskva pokračuje vo vedení hybridnej vojny,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo pre digitálnu transformáciu.

„(Dôvodom) nie je len snaha zastrašiť spoločnosť, ale aj destabilizovať situáciu na Ukrajine, zastaviť prácu verejného sektora a poškodiť dôveru Ukrajincov v úrady,“ citovala úrad agentúra AFP.

Porošenko sa vrátil na Ukrajinu, čelí obvineniam z vlastizrady

„Nemáme s tým nič spoločné. Rusko za tými kybernetickými útokmi nestálo,“ povedal stanici CNN hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Ukrajinci vinia Rusko zo všetkého, dokonca aj z toho, že je u nich zlé počasie,“ dodal.

Podľa ukrajinskej tajnej služby SBU sa hackerský útok zameral celkom na sedem desiatok webov vládnych úradov, ale aj neziskových organizácií a ďalších inštitúcií. Americká softvérová spoločnosť Microsoft uviedla, že útok bol závažnejší, než sa spočiatku myslelo, a že cieľom škodlivého počítačového programu, takzvaného malwaru, jednoznačne bolo uviesť napadnuté systémy mimo prevádzky a nie získať výkupné.

Incident prišiel v čase silnejúceho napätia v regióne, keď Rusko pri hranici s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov. Len niekoľko hodín pred napadnutím vládnych webov ukrajinská veľvyslankyňa vo Washingtone Oksana Markarovová televízii CBS News povedala, že Ukrajina vidí hackerské útoky ako prípadnú predohru ruskej invázie.

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga vyvolal cunami vo viacerých krajinách

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA