Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA končia s ropou z Ruska, Británia plánuje ukončiť jej dovoz do konca roku 2022

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2022 o 10:51

1046

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil zákaz dovozu ruskej ropy do Spojených štátov.

Ide o ďalší z krokov, ktorý Bidenova administratíva podnikla proti Rusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Pridala sa aj Veľká Británia, ktorá plánuje ukončiť dovoz ropy z Ruska do konca roku 2022. Nemecko nateraz zákaz odmieta, podľa predstaviteľov krajiny by to malo za následok chaos.

Prezident Biden v nadväznosti na zákaz dovozu ruskej ropy dodal, že niektorí spojenci USA nie sú v takej situácii, aby si to mohli dovoliť. Upozornil tiež, že rozhodnutie bude mať vplyv aj v Spojených štátoch a že ceny pohonných hmôt naďalej porastú.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, aby prestali odoberať energetické suroviny od Ruska. Vďaka ich vývozu Moskva získava peniaze napriek tvrdým sankciám uvaleným na ruský finančný sektor.

Johnson ponúka Slovensku vojenskú pomoc ohľadom utečencov z Ukrajiny

Spojené štáty konzultujú zákaz dovozu aj s európskymi spojencami, ktorí sú oveľa viac závislí na dodávkach energetických surovín z Ruska. Tretina zemného plynu spotrebovaného v Európe pochádza z Ruska, zatiaľ čo Spojené štáty ruský zemný plyn nedovážajú.

Bidenovo oznámenie o zákaze dovozu ruskej ropy ešte zosilní dopady terajšieho konfliktu na Ukrajine na globálnu ekonomiku.

Svetová ekonomika sa pritom ešte úplne nezotavila z následkov pandémie covidu-19. Ceny pohonných hmôt v Spojených štátoch sa po ruskej invázii na Ukrajinu z 24. februára dostali na rekordnú úroveň a prispeli k zvyšovaniu inflácie, ktorá dosiahla najväčšiu hodnotu za posledných 40 rokov.

K Spojeným štátom americkým sa v utorok pridala aj Veľká Británia, ktorá informovala, že postupne ukončí dovoz ruskej ropy a ropných produktov do konca roku 2022.

Prímerie na Ukrajine začalo platiť, oznámilo Rusko

O britskom pláne postupného ukončenia dovozu ruskej ropy informoval britský minister obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. „Prechodné obdobie poskytne trhu, podnikom a dodávateľským reťazcom viac ako dostatok času na nahradenie ruského dovozu,“  uviedol Kwarteng na Twitteri.

Firmy by podľa ministra mali zabezpečiť, aby zákaz nepocítili práve spotrebitelia. Ruská ropa v súčasnosti pokrýva osem percent dopytu v Británii a ruský plyn štyri percentá.

„Británia je významným producentom ropy a ropných produktov, navyše má značné zásoby. Okrem Ruska pochádza prevažná väčšina nášho dovozu od spoľahlivých partnerov, ako sú USA, Holandsko a Perzský záliv. V tomto roku s nimi budeme spolupracovať na zabezpečení ďalších dodávok,“ napísal Kwarteng.

Včera sa skončilo sa tretie kolo ukrajinsko-ruských rokovaní

Londýn bude rokovať s ostatnými dodávateľmi, aby nahradili chýbajúcu ropu z Ruska. Podľa ministra Kwartenga zvažuje aj ukončenie dovozu ruského zemného plynu.

Európska komisia plánuje v tomto roku znížiť závislosť Európskej únie na ruskom plyne o dve tretiny a ukončiť závislosť na ruských dodávkach plynu „omnoho skôr ako v roku 2030“. Dosiahnuť to chce rýchlejším prechodom na alternatívne zdroje a čistú energiu.

Nemecko sa k zákazom dovozu ruskej ropy do krajiny nepridá. Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková toto rozhodnutie zdôvodnila tým, že zákaz by mal v Nemecku za následok chaos, čo by znamenalo víťazstvo pre Kremeľ.

Únia začne skúmať žiadosti Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA