Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V Kazachstane prebehli predčasné prezidentské voľby, víťazom je zrejme súčasný prezident Tokajev

Zverejnené:

Upravené: 21. novembra 2022 o 10:40

176

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Kazachstane sa dnes konali predčasné prezidentské voľby, ktorých víťazom sa podľa prieskumov z volebných miestností stal favorizovaný súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev. Voľbami sa súčasná hlava štátu snaží posilniť svoju moc v krajine, napísala agentúra Reuters.

Štátny rozhlas a televízia si nechali vykonať prieskum pri volebných miestnostiach, podľa ktorého šesťdesiatdeväťročnému Tokajevovi dalo hlas viac ako 82 percent voličov. V poslednom hlasovaní v roku 2019 dostal takmer 71 percent hlasov. Oficiálne výsledky sa čakajú v pondelok.

Volebná komisia oznámila, že v desiatich z 15 oblastí štátu bola v čase uzávery volebných miestností priemerná účasť okolo 69 percent. Právo voliť malo asi 12 miliónov ľudí.

Počet ruských úderov na východe v nedeľu presiahol číslo 400, tvrdí Zelenskyj

V ekonomickej metropole Almaty polícia zatkla 15 účastníkov manifestácie, na ktorej ľudia požadovali slobodné voľby. V Astane aj Almaty bolo podľa agentúry AFP vidieť ľudí, ako sa fotografujú pred volebnými miestnosťami, pretože mnohí budú musieť v pondelok túto fotografiu ukázať svojim zamestnávateľom.

Tokajev bol favoritom volieb, jeho päť súperov pozná podľa Reuters len málo voličov a predvolebné prieskumy nikomu z nich nedávali nádej na dvojciferný výsledok.

Tokajev sa podľa agentúry Reuters snaží predčasnými voľbami posilniť svoju moc na úkor svojho vplyvného predchodcu a dlhoročného vládcu Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva. Tokajev patril k verným Nazarbajevovým spojencom, obaja politici sa ale rozišli po januárových krvavo potlačených demonštráciách, ktoré Tokajev označoval za pokus o štátny prevrat.

Po januárových protestoch, pri ktorých zomrelo najmenej 238 ľudí, Tokajev donútil Nazarbajevových spojencov opustiť funkcie vo vedení štátu. Súčasne začal ústavné reformy a sľúbil, že zníži nerovnosti v príjmoch obyvateľov. Jedným zo symbolov konca vplyvu bývalého prezidenta bol aj návrat historického názvu hlavného mesta Astana, ktoré sa v rokoch 2019 až 2022 volalo Nur-Sultan.

Tokajev sa tiež vymedzil voči svojmu najväčšiemu doterajšiemu spojencovi v zahraniční – Rusku. Kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu a jeho krajina tiež prijala Rusov, ktorí utekajú pred mobilizáciou. Moskva pritom Tokajeva podporila pri januárových demonštráciách, keď do Kazachstanu poslala svoje jednotky.

Pri streľbe v gay klube v Colorade zahynulo päť ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA