Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Rakúsku skončil lockdown, pre neočkovaných zostáva zákaz vychádzania naďalej

Zverejnené:

Upravené: 14. decembra 2021 o 11:50

312

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Rakúsku v nedeľu skončila celoštátny lockdown, ktorý v krajine kvôli kritickej epidemickej situácii platil od 22. novembra.

Krajina sa k bežnému životu vráti až v pondelok, pretože v nedeľu musí mať väčšinu obchodov zatvorených, nefungujú dokonca ani niektoré služby. Na druhej strane ľudia v nedeľu už mohli zájsť napríklad do divadiel, múzeí alebo ďalších miest kde trávili svoj voľný čas.

Pre tých, ktorí sa nenechali zaočkovať, platia naďalej prísne obmedzenia, vrátane zákazu vychádzania. V niekoľkých mestách sa znova konali protesty proti pandemickým reštrikciám.

Biden varuje Putina: Rusko zaplatí „strašnú cenu“, ak napadne Ukrajinu

Oficiálne je znovu možné vycestovať do Rakúska na turistické účely. Jednotlivé spolkové krajiny si samostatne určili, ako budú reštrikcie v gastronómii a ubytovacích službách uvoľňovať.

Zatiaľ čo v Tirolsku, Vorarlbersku a Burgenlande budú prevádzkovatelia týchto zariadení môcť hostí znovu privítať už dnes, inde to tak bude 17. decembra. Najneskôr, až 20. decembra.

Znovu sa môžu konať vianočné trhy, ale stánky s občerstvením budú môcť svoj tovar predávať až v deň otvorenia gastronómie. Napríklad v Salzburgu sa otvoril vianočný trh pri tamojšom dóme ale jeho návštevníci si tam jedlo a pitie na konzumáciu na mieste budú môcť kúpiť až v piatok.

„Máme hroznú radosť, aj keď nám je jasné, že tie uplynulé tri týždne už nezvládneme dohnať,“ cituje internetový portál denníka Kronen Zeitung Sabine Reiterovú, ktorá na trhu prevádzkuje dva stánky s punčom.

Vo všetkých vnútorných priestoroch musia ľudia nosiť respirátory triedy FFP2, reštaurácie a bary majú nariadené zatvárať o 23:00, nočné lokály a bary pri zjazdovkách nesmú otvoriť vôbec.

Počas lockdownu sa sedemdňová incidencia znížila približne o dve tretiny na asi 370 novo nakazených na 100.000 obyvateľov v týždennom úhrne.

Rakúsko ako prvá európska krajina sa chystá zaviesť povinné očkovanie proti covidu-19 pre všetkých ľudí starších ako 14 rokov. Táto povinnosť začne platiť zrejme vo februári. Teraz je zaočkovaných 68,4 percenta obyvateľov. Proti povinnej vakcinácii aj proti ďalším opatreniam proti koronavirusu protestovalo vo Viedni 44 000 ľudí.

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA