Sociálne siete

Veda a technika

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

Zverejnené:

Upravené: 7. decembra 2021 o 14:10

1333

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Problematika účinnosti vakcín sa dočkala aspoň čiastočného osvetlenia. Nová štúdia publikovaná v časopise The New England Journal of Medicine totiž tvrdí, že očkovacia látka spoločnosti Moderna je o niečo účinnejšia ako vakcína firiem Pfizer/BioNTech. 

Výskum vykonali odborníci z Harvardu a ďalších prestížnych univerzít. Štúdia, ktorú vykonali odborníci z laboratória CAUSALab, ktorí pochádzajú z Harvardu a ďalších prestížnych univerzít, bola publikovaná 1. decembra a prináša svetlo do diskusie o tom, ktorá vakcína je účinnejšia. Výskumníci zdôrazňujú, že obe vakcíny majú účinnosť vysokú predovšetkým v ochrane pred symptómami choroby covid-19 a že rozdiel medzi nimi je minimálny.

„Čo sa týka efektivity, úplne odporúčame obe vakcíny každému, kto si bude môcť vybrať. Napriek tomu sme objavili menšie rozdiely medzi oboma očkovacími látkami,“ uviedla vedúca výskumníčka Barbra Dickermanová. „Hoci sú rozdiely malé, môžu hrať kľúčovú úlohu v rozhodovaní veľkých zdravotníckych centier a vlád o tom, ktorú vakcínu plošne využívať,“ dodala Dickermanová.

Vedci využili dáta zo zdravotných záznamov asi 440 tisíc Američanov, ktorí boli očkovaní proti koronavirusu vakcínou spoločnosťou Pfizer/BioNTech, a ďalšie zhruba rovnako veľké skupiny, ktoré boli očkované vakcínou od Moderny. Všetci ľudia, ktorých výskumníci do štúdie zahrnuli, ešte neprekonali nákazu koronavírusom. Ľudia zahrnutí do vzorky boli všetci starší ako osemnásť rokov.

Biden a Putin budú v utorok rokovať o Ukrajine cez videohovor

Štúdia uvádza, že ľudia očkovaní vakcínou Pfizer mali zhruba o 27 percent väčšiu šancu, že sa nakazia chorobou covid-19 a asi o 70 percent väčšiu šancu, že skončia v nemocnici, než tí, ktorí prešli vakcináciou Modernou. Tieto údaje platia pre obdobie 24 týždňov po aplikácii prvej dávky.

Navyše výskumníci odhadujú, že v skupine s látkou od Pfizeru sa nakazilo asi 5,75 percenta ľudí na 1000 očkovaných ľudí, zatiaľ čo v skupine s látkou Moderny sa nakazilo 4,52 infikovaných na tisíc očkovaných. Variant delta následne tieto hodnoty v oboch skupinách zdvojnásobil.

Vedci nemajú jasno v tom, prečo vznikol rozdiel medzi oboma vakcínami. Ale podľa jednej z teórií to súvisí s rozdielnym obsahom mRNA vo vakcínach, a „lipidovým zložením nanočastíc“ použitých na balenie mRNA, uvádza štúdia.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vakcína spoločnosti Pfizer aj vakcína Moderna používajú laboratórne vytvorenú mRNA, ktorá učí bunky, ako vytvoriť proteín, ktorý potom v tele vyvolá imunitnú reakciu. Vakcína Moderna má o niečo viac ako trikrát väčší obsah mikrogramov mRNA ako očkovacia látka spoločnosti Pfizer/BioNTech, uvádza štúdia.

Muž sa chcel nechať očkovať do falošnej ruky aby získal Greenpass, teraz čelí obvineniu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA