Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zelenskyj prehovoril k talianskemu parlamentu, žiada ďalšie sankcie voči Rusku

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2022 o 8:50

678

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na diaľku prehovoril k talianskemu parlamentu. Požiadal ho o ďalšie sankcie voči Rusku a povedal, že by v rokovaní s Moskvou uvítal ako prostredníka pápeža.

Dvadsiatka poslancov už vopred ohlásila, že bude videoprenos bojkotovať. Zákonodarcovia krajne pravicovej strany Liga či nové strany Alternatíva považujú vystúpenia za propagandu.

„Pre ruské jednotky je Ukrajina bránou do Európy a chcú sa do nej dostať. Ale nesmieme dovoliť, aby sa ich barbarstvo dostalo ďalej,“ povedal ukrajinský prezident poslancom.

Ruská burza cenných papierov sa opäť otvára, no zatiaľ v neštandardnom režime

„Náš ľud sa stal armádou. Máme tisíce zranených, úplne zničené mestá. Minulý týždeň som hovoril o sedemdesiatdeväť zabitých deťoch, teraz tento počet vzrástol na sto sedemnásť. Toto je cena za odkladanie riešení konfliktu,“ upozornil.

Popisoval hrôzy vojny na Ukrajine spôsobené ruskou inváziou a hovoril okrem iného o utrpení podľa neho skoro 400-tisíc ľudí v obliehanom Mariupole, z ktorého Rusko bráni odchodu humanitárnych koridorov. „Predstavte si, že by vám zničili Janov,“ prirovnal veľkosť Mariupolu k talianskemu mestu, ktoré má asi o 130 tisíc obyvateľov viac.

To, čo teraz robí ruská armáda na Ukrajine, vykonávali naposledy v Európe nacisti, keď okupovali cudzie krajiny, myslí Zelenskyj. „Túto vojnu pripravoval desiatky rokov jeden človek, ktorý zarábal peniaze na exporte ropy a plynu a teraz to používa na vojnu. Musíme ho zastaviť, aby milióny ľudí prežili,“ vyhlásil.

Kremeľ reagoval na Zelenského slová o referende a kompromisoch

Svoj príhovor zakončil opäť slovami „Sláva Ukrajine“ a tiež poďakovaním: „Ďakujem Taliansko“. Poslanci a senátori reagovali dlhým potleskom v stoji.

Zelenskyj podľa svojich slov hovoril s pápežom Františkom a ocenil by, keby sa zapojil do vyjednávania Ukrajiny s Ruskom. Pápež už skôr kritizoval Rusko za vyvolanie vojny v susednej krajine a označil ju za „nezmyselný masaker“.

„Povedal som Svätému otcovi o ťažkej humanitárnej situácii a o blokovaní humanitárnych koridorov ruskými jednotkami. Ocenili by sme jeho úlohu prostredníka v snahe ukončiť toto ľudské utrpenie,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

Prezident už podobne od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára hovoril k parlamentom Veľkej Británie, Nemecka, Spojených štátov, Izraela či k europoslancom.

V emotívnych príhovoroch, ktorými si od mnohých zákonodarcov vyslúžil veľký potlesk, vyzýval ukrajinský prezident na ďalšiu podporu pre svoju krajinu a na prísnejšie protiruské sankcie. V Taliansku však už vopred u časti zákonodarcov narazil.

Z Ukrajiny už utieklo vyše 3,5 milióna ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA