Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V nedeľu sa v Litve uskutočnia parlamentné voľby

Zverejnené:

Upravené: 13. októbra 2024 o 9:44

85

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

V nedeľu 13. októbra sa v Litve uskutoční prvé kolo hlasovania v parlamentných voľbách.

Informovala o tom agentúra AP.

Približne 2,4 milióna ľudí má právo voliť 141 poslancov Sejmu na štvorročné funkčné obdobie v dvoch kolách. 13. októbra sa volebné miestnosti otvoria o 07:00 a budú fungovať do 20:00, Litovčania budú môcť voliť len v mieste registrácie.

V dňoch 8. – 10. októbra sa konali predčasné voľby v nemocniciach, domovoch sociálnej starostlivosti, vojenských jednotkách a väzniciach a od 11. do 12. októbra mohli voliť tí, ktorí to robia doma.

13. októbra bude na straníckych zoznamoch zvolených 70 zákonodarcov, ku ktorým sa pripoja tí, ktorým sa podarí získať viac ako 50 % hlasov v jednomandátových volebných obvodoch.

Druhé kolo volieb sa uskutoční 27. októbra, keď väčšina jednomandátových volebných obvodov bude hlasovať o výbere medzi dvoma vedúcimi kandidátmi.

Prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnil Vilmorus, predpovedal, že Litovská sociálnodemokratická strana získa dvakrát toľko hlasov, zatiaľ čo strana úradujúcej premiérky Ingridy Šimonytėovej – Zväz vlasti-litovských kresťanských demokratov.

Pripomeňme, že 20. septembra sa Najvyššia volebná komisia Litvy rozhodla stiahnuť z volieb do Seimasu dvoch kandidátov, ktorí vo svojich dotazníkoch nespomenuli spoluprácu so sovietskou tajnou službou – KGB.

Minulý rok vypukol v Litve škandál po zverejnení informácie, že v Seimase pracuje 20 bývalých členov Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ) a len dvaja z nich to uviedli v dotazníkoch.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA