Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

USA sa zamerajú na výcvik mladých ukrajinských pilotov pre F-16

Zverejnené:

Upravené: 17. októbra 2024 o 17:26

57

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnewsud

USA preorientujú výcvik ukrajinských pilotov F-16 na mladých kadetov a nie na skúsený personál vzdušných síl, čo je rozhodnutie, ktoré by mohlo o mnoho mesiacov predĺžiť časový harmonogram pre Kyjev na získanie celej letky lietadiel západnej výroby pripravených na boj.

Informoval o tom Wall Street Journal s odvolaním sa na údaje od amerických predstaviteľov.

Podľa novinárov je nová trasa výsledkom nedostatku skúsených ukrajinských pilotov s potrebnou znalosťou angličtiny, ktorí by mohli byť vyslaní na bojisko.

Niektorí predstavitelia tiež poznamenali, že USA veria, že mladí kadeti budú otvorenejší výcviku v západnom štýle.

Ako sa uvádza v publikácii, tento školiaci kurz sa nedávno stal predmetom diskusií, najmä po augustovej katastrofe.

Podľa partnerov novinárov je pravdepodobné, že celá letka F-16 pozostávajúca z 20 lietadiel a 40 pilotov sa na Ukrajine pravdepodobne neobjaví skôr ako na jar alebo v lete 2025.

Ako sa uvádza v publikácii, nováčikovia budú musieť stráviť rok štúdiom v Spojenom kráľovstve a Francúzsku, kým sa presunú na tréning na kurze F-16 v Arizone a Rumunsku. Skúsení piloti zároveň môžu vynechať základný letecký výcvik.

„Je to zmes. Niektorí z nich boli skúsení piloti a my stále získavame skúsenejších pilotov. Sú však aj takí, ktorí nemajú taký akrobatický výcvik a skúsenosti,“ uviedol hovorca Pentagonu.

Americkí predstavitelia tiež tvrdia, že ukrajinskí stážisti mali problémy s niektorými aspektmi učebných osnov, ako aj s úrovňou znalosti angličtiny potrebnou na dokončenie kurzu.

Účastníci rozhovoru poznamenali, že americkí inštruktori tiež zistili, že niektorí ukrajinskí piloti z prvých skupín študentov, ktorí mali skúsenosti s lietaním na sovietskych stíhačkách MiG a práve sa vrátili zo služby v aktívnej bojovej zóne, „odolávali americkým výcvikovým metódam“.

Podľa novinárskych partnerov táto dynamika odráža časté napätie vo vojenskom výcviku medzi inštruktormi NATO, ktorí majú zavedený spôsob práce, a Ukrajincami, ktorí čelia naliehavým potrebám vo vojne proti Rusku a často majú viac bojových skúseností ako ich západní inštruktori.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA