Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

V austrálskom parlamente kričali na britského kráľa Charlesa: „Nie si môj kráľ!“

Zverejnené:

Upravené: 22. októbra 2024 o 16:30

58

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

V pondelok, po tom, čo britský kráľ Charles III vystúpil v austrálskom parlamente, začala domorodá senátorka Lydia Thorpe kričať: „Nie si môj kráľ!“

Informovalo o tom CNN.

Zo zadnej časti miestnosti nezávislá senátorka Thorpe kričala na kráľovský pár: „Vráťte nám našu pôdu, dajte nám, čo ste ukradli,“ keď ju bezpečnostný personál začal odvádzať.

Stalo sa tak počas návštevy kráľa Charlesa a kráľovnej Camilly v austrálskom hlavnom meste Canberra, kde sa stretli s lídrami krajiny vrátane premiéra Anthonyho Albaneseho.

Počas svojho prejavu kráľ Charles ocenil austrálskych prvých národov, ktorí žili na zemi desaťtisíce rokov pred príchodom britských osadníkov pred viac ako 230 rokmi.

„Počas môjho života ma austrálske prvé národy poctili tým, že sa tak veľkoryso podelili o svoje príbehy a kultúru. Môžem len povedať, ako veľmi bola moja vlastná skúsenosť formovaná a posilnená takouto tradičnou múdrosťou,“ povedal kráľ Charles.

Predtým sa pred budovou parlamentu konal tradičný obrad na privítanie kráľovského páru domorodcami, ale pre mnohých domorodých obyvateľov krajiny nie sú vítanými hosťami.

Príchod britských osadníkov do Austrálie viedol až do roku 1930 k masakru domorodých obyvateľov na stovkách miest po celej krajine. Ich predkovia stále trpia rasizmom a systémovou diskrimináciou v krajine, ktorá nikdy nebola schopná napraviť stáročia nespravodlivosti.

Thorpe, žena z kmeňa Jab Wurrung a z kmeňa Gunnai z Gunditjmara, už predtým vyjadrila svoje ostré námietky voči britskej monarchii.

Austrálski pôvodní obyvatelia sa nikdy nevzdali suverenity a nikdy neboli zapojení do zmluvného procesu s britskou korunou. Austrália zostáva krajinou Commonwealthu s kráľom ako hlavou štátu.

Počas slávnostného zloženia prísahy v roku 2022 Thorpe nazval vtedajšiu austrálsku hlavu štátu „kolonizátorkou Jej Veličenstvom kráľovnou Alžbetou II.“ a bola požiadaná, aby znova zložila prísahu. Urobila to zdvihnutím jednej päste.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA