Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Maďarsko potvrdilo, že Spojené štáty varovali pred možnou ozbrojenou akciou v najbližších dňoch

Zverejnené:

Upravené: 22. októbra 2024 o 17:05

55

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Maďarská vláda potvrdila, že Spojené štáty odovzdali údaje o možných provokáciách s použitím zbraní počas akcie 23. októbra venovanej výročiu maďarskej revolúcie v roku 1956.

Tlačová služba maďarskej vlády to uviedla v reakcii na žiadosť portálu Telex.

Podľa maďarských predstaviteľov cez víkend „maďarské služby dostali informácie od svojich amerických partnerov, že mladí ľudia v online skupine diskutujú o akcii plánovanej v blízkej budúcnosti“.

Dodali, že „mladí ľudia, ktorí akciu organizovali, plánovali kúpiť a použiť zbrane“, ale neexistujú žiadne objasnenia o tom, aké kroky boli v tomto smere podniknuté.

„Vzhľadom na medzinárodné udalosti posledných mesiacov, keď bolo niekoľko popredných politikov napadnutých zbraňami, maďarské služby a protiteroristické centrum venujú osobitnú pozornosť overovaniu takýchto informácií a prijímaniu potrebných opatrení,“ dodala maďarská vláda.

Telex predtým informoval s odvolaním sa na diplomatické zdroje, že asi pred dvoma týždňami sa Budapešť dozvedela od amerických spravodajských služieb o možnej ozbrojenej provokácii plánovanej na 23. októbra – deň, keď sa v roku 1956 začalo maďarské povstanie proti sovietskym jednotkám.

Podľa portálu bolo v blízkosti jednej z krčiem v Budapešti zadržaných niekoľko mladých ľudí.

Spojené štáty predtým vyzvali svojich občanov, aby nenavštevovali náboženské inštitúcie v Rumunsku počas 11. a 13. októbra.

Aj politický riaditeľ maďarského premiéra Balázs Orbán nedávno vyvolal vlnu rozhorčenia medzi Maďarmi svojím vyhlásením, že Maďarsko by v roku 1956 neviedlo obrannú vojnu po príklade Ukrajiny, pretože je to „nezodpovedné“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA