Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Trump nazýva EÚ „mini-Čínou“ kvôli klesajúcemu obchodu s USA

Zverejnené:

Upravené: 25. októbra 2024 o 16:55

66

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump nazval Európsku úniu „mini-Čínou“ v kontexte obchodných vzťahov.

Informovala o tom agentúra AFP.

Trump poznamenal, že EÚ „neberie naše autá, neberie naše poľnohospodárske produkty“

„Nič neberú. S EÚ máte deficit vo výške 312 miliárd dolárov. Viete, EÚ je mini… hoci nie je taká malá – je to mini-Čína,“ povedal Trump.

Podľa štatistického úradu EÚ Eurostat dosiahol obchodný deficit USA s Európskou úniou v minulom roku 157,9 miliardy eur, čo zodpovedá 170,54 miliardy dolárov.

Deň predtým bolo oznámené, že Trumpovo víťazstvo v prezidentských voľbách v Spojených štátoch by mohlo byť vážnou ranou pre nemeckú ekonomiku, najmä ak začne obchodnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Európou.

Trump plánuje zaviesť všeobecné clá vo výške 10 až 20 % na takmer všetok dovoz, ako aj výrazne zvýšiť clá na čínsky tovar na 60 % alebo viac. Takéto opatrenia podľa neho prispejú k rastu produkcie v Spojených štátoch.

V lete Brusel odhadol, že takéto clá by Európskej únii priniesli straty až 150 miliárd eur ročne.

Nemecko tiež nedávno odhadlo, že jeho vývoz do USA by mohol klesnúť o takmer 15 percent, ak Trump vyhrá novembrové voľby v USA.

Európska únia však 15. októbra pripravila zoznam amerického tovaru, na ktorý by mohla uvaliť clá, ak Trump vyhrá americké voľby a bude pokračovať v hrozbe uvalenia ciel na európsky dovoz.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA