Sociálne siete

DOMOV

Odsúdený člen piťovcov žiada obnovu konania

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 22:35

200

large najvyssi sud aeea
ZDROJ: Najvyšší súd SR, SITA/Robert Tappert

REKLAMA

29. december 2020 09:36 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej bystrici vytýčil na 9. marca verejné zasadnutie vo veci Igora Dvorského, ktorý je odsúdený v rámci prípadu zločineckej skupiny piťovci. Konkrétne sa má zaoberať návrhom na povolenie obnovy konania. Najvyšší súd SR Dvorskému v novembri 2014 právoplatne uložil trest 22 rokov väzenia. Pôvodne mu predtým v máji toho istého roku Špecializovaný trestný súd vymeral vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia 24 rokov.

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak „vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine, alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa”.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v máju 2014 vymeral pre 14 z 18 obžalovaných v rámci skupiny piťovci tresty od jedného roka podmienečne až do 24 rokov vo väzení. Vinným ich uznal z trestných činov zloženia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vyberania výpalného alebo obchodovania s drogami. Zvyšných štyroch obžalovaných vtedy súd oslobodil. Najvyšší súd neskôr v novembri 2014 v rámci odvolacieho konania viacerým obžalovaným znížil tresty. Jurajovi Ondrejčákovi známemu ako Piťo, ktorý bol označovaný za šéfa skupiny, napríklad z pôvodne uložených 18 rokov právoplatne vymerali 16-ročný trest.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA