Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Francúzsko a Spojené štáty sa pokúsia zastaviť eskaláciu medzi Hizballáhom a Izraelom

Zverejnené:

Upravené: 14. júna 2024 o 10:37

269

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Spojené štáty, Francúzsko a Izrael sa dohodli, že budú spolupracovať na zintenzívnení úsilia o dosiahnutie pokroku v cestovnej mape, ktorú Paríž predstavil začiatkom tohto roka na zmiernenie napätia medzi Hizballáhom a Izraelom.

Uviedol to vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron, citovala ho agentúra Reuters.

Francúzsko a Spojené štáty sa v posledných mesiacoch snažia zmierniť napätie. Paríž poslal obom stranám písomné návrhy zamerané na zastavenie zhoršujúcej sa situácie na hranici medzi Libanonom a Izraelom.

„So Spojenými štátmi sme sa dohodli na princípe trojstrannej (kontaktnej skupiny), Izraela, Spojených štátov a Francúzska, aby sme pokročili v pláne, ktorý sme navrhli, a urobíme to isté s libanonskými orgánmi,“ povedal Macron novinárom na okraji summitu G7 v Taliansku.

Hizballáh, ktorý vylúčil zastavenie nepriateľských akcií pred uzavretím prímeria medzi Izraelom a islamistickým militantným hnutím Hamas v pásme Gazy, oznámil, že vo štvrtok vypálil rakety a ozbrojené drony na deväť izraelských vojenských objektov. To viedlo k eskalácii nepriateľských akcií na južnej hranici Libanonu už druhý deň po sebe.

Vysokopostavený francúzsky predstaviteľ uviedol, že Spojené štáty a Francúzsko musia vzhľadom na nebezpečnú eskaláciu urýchlene zintenzívniť svoje úsilie.

Spojené štáty sa obávajú, že boje na izraelsko-libanonskej hranici by mohli prerásť do totálnej vojny.

Americké ministerstvo financií predtým oznámilo sankcievoči piatim ľuďom spojeným s finančným poradcom Hizballáhu Hassanom Mukalledom, ktorý pomáha skupine vyhnúť sa západným ekonomickým obmedzeniam.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA