Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Kanada nakúpi desiatky bojových lietadiel F-35

Zverejnené:

Upravené: 29. marca 2022 o 9:01

486

ilustračné foto, zdroj: CNN

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dodávka strojov má nahradiť starnúcu kanadskú letku lietadiel CF-18 Hornet, informuje CNN.

Kanadská vláda v pondelok oznámila, že plánuje od americkej spoločnosti Lockheed Martin zakúpiť 88 kusov viacúčelových bojových lietadiel F-35 Lightning II využívajúcich technológiu stealth.

Dodávka strojov, ktoré majú nahradiť starnúcu kanadskú letku lietadiel CF-18 Hornet, by sa mala začať v roku 2025.

„F-35 Lightning II sa ukázalo ako vyspelé, schopné a interoperabilné lietadlo, a preto prechádzame do finálnej fázy tohto obstarávania,“ uviedla kanadská ministerka obrany Anita Anandová na spoločnej tlačovej konferencii s kanadskou ministerkou pre verejné služby a verejné obstarávanie Filomenou Tassiovou.

„Kanada má jeden z najväčších vzdušných priestorov na svete a musíme zabezpečiť, aby naša ďalšia letka stíhačiek bola flexibilná, obratná a schopná čeliť širokému spektru hrozieb,“ povedala Anandová.

ZELENSKYJ: Strach z vás vždy robí komplicov

Spoločnosť Lockheed Martin porazila v súťaži švédsku spoločnosť Saab, ktorá ponúkla lietadlo JAS 39 Gripen. Z tendra bol vylúčený stroj Super Hornet od Boeingu. Svoju účasť na súťaži stiahlo konzorcium pod vedením spoločnosti Airbus, ktoré ponúklo lietadlo Eurofighter Typhoon, ako aj francúzska spoločnosť Dassault Aviation ponúkajúca lietadlo Rafale.

Kanada vyčlenila na tento nákup v prepočte 15 miliárd amerických dolárov. Rokovania so spoločnosťou Lockheed Martin s cieľom zavŕšiť danú zmluvu budú pokračovať v priebehu nasledujúcich siedmich mesiacov, spresnila Tassiová. Podľa vyhlásenia kanadskej vlády budú tieto investície do armády najvýznamnejšími za uplynulých viac ako 30 rokov.

Hlavnou úlohou nových lietadiel bude hliadkovanie v severoamerickom vzdušnom priestore spolu s americkým vojenským letectvom v rámci organizácie NORAD, ktorá vznikla v roku 1958.

RUSKO: Moskva vyhostila troch slovenských diplomatov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA