Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA: Lynčovanie bude z federálny zločin z nenávisti, trestom budú desiatky rokov za mrežami

Zverejnené:

Upravené: 30. marca 2022 o 9:39

240

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký prezident Joe Biden podpísal zákon, ktorý robí z lynčovania federálny zločin z nenávisti, informujú zahraničné médiá.

Stalo sa tak po viac ako sto rokoch a 200 neúspešných pokusoch amerických zákonodarcov o presadenie takéhoto zákona. Páchateľom lynčovania hrozí až 30 rokov odňatia slobody.

Legislatíva, ktorú v marci jednohlasne schválil Senát a vo februári prešla s nadmernou väčšinou v Snemovni reprezentantov, je známa ako Emmett Till Antilynching Act. Nesie meno po afroamerickom tínedžerovi, ktorého zlynčovali v Mississipi v roku 1955, čo pomohlo podnietiť hnutie za občianske práva v USA.

Lynčovanie je vražda spáchaná davom bez účasti súdu a právneho štátu. V 19. a 20. storočí naprieč Spojenými štátmi zlynčovali tisícky ľudí, prevažne Afroameričanov, ktorých belošské davy často vešali alebo mučili. Podľa Equal Justice Initiative v období medzi rokmi 1877 – 1950 v USA zlynčovali zhruba 4 400 Afroameričanov. Účastníci lynčovaní boli často oslavovaní a konali beztrestne.

Mnoho obhajcov rasovej spravodlivosti označilo smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v Minneapolise pri neprimeranom zásahu polície v máji 2020, ako aj vraždu Ahmauda Arberyho, ktorého vo februári toho istého roku v štáte Georgia prenasledovali a zastrelili traja bieli muži, za novodobé lynčovanie.

ZELENSKYJ: Strach z vás vždy robí komplicov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA