Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Na Ukrajine nadobudol účinnosť zákon o legalizácii liečebného kanabisu

Zverejnené:

Upravené: 17. augusta 2024 o 16:31

188

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

16. augusta vstúpil na Ukrajine do platnosti zákon o legalizácii liečebného kanabisu. To znamená, že lekári teraz môžu pacientom predpisovať lieky na báze kanabisu, ale dajú sa kúpiť len na elektronický predpis.

Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva (MOH).

Najdôležitejšie zmeny, ktoré boli zavedené, sú, že je povolený obeh kanabisu na lekárske účely. Zákon nespomína rekreačné užívanie liekov na báze kanabisu,“ zdôraznilo ministerstvo zdravotníctva.

Konope, jeho živica, extrakty a tinktúry boli vylúčené zo zoznamu obzvlášť nebezpečných látok. Predtým bol ich obeh zakázaný, ale teraz je to povolené, ale s obmedzeniami.

Lieky na báze kanabisu budú dostupné vo forme perorálnych kvapiek, tvrdých kapsúl a zubných pást. Je možné ich zakúpiť iba na elektronický predpis, v ktorom bude uvedená forma, dávkovanie a účinné látky. Pacienti budú môcť takéto lieky prepravovať a skladovať v množstve uvedenom v jednom predpise.

Všetky informácie o týchto liekoch budú zaregistrované v špeciálne vytvorenom účtovnom systéme. Každý krík bude mať individuálne kódovanie na sledovanie pohybu rastlín k pacientovi. A každá jednotka balených výrobkov bude označená čiarovým kódom.

Na prijímanie liekov budú musieť pacienti mať elektronický predpis. Môžete si ich kúpiť iba v lekárni, ktorá má príslušnú licenciu.

Zákon jasne obmedzuje užívanie kanabisu len na lekárske, priemyselné, vedecké a vedecko-technické účely. Distribúcia a držba kanabisu na rekreačné použitie je podľa dokumentu trestným činom.

Kabinet ministrov čoskoro zváži licenčné podmienky na zabezpečenie pestovania liečebného kanabisu na Ukrajine. Tiež celý reťazec obehu lekárskeho kanabisu bude spadať pod licenčnú kontrolu – od dovozu alebo pestovania až po predaj pacientovi v lekárni.

Medzi požiadavkami na pestovanie rastlín konope je, že sa musia pestovať v interiéri pod nepretržitým kamerovým dohľadom, ku ktorému bude mať národná polícia voľný prístup.

Laboratórne testy liečebného konope na obsah tetrahydrokanabinolu (THC) sa budú vykonávať výlučne v štátnych laboratóriách a všetky transakcie s liečebným kanabisom musia byť zaznamenané do elektronického systému do nasledujúceho dňa po implementácii.

Zákon tiež povoľuje dovoz bylinnej látky kanabis na výrobu liekov v lekárňach. Na tento účel musia dovozcovia získať príslušné povolenie od Štátnej služby Ukrajiny pre kontrolu liekov a drog a dodržiavať stanovené kvóty.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA