Sociálne siete

ZAHRANIČIE

„Nakazíme sa všetci“, vraví šéf Svetovej lekárskej asociácie o omikrone

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2022 o 9:02

634

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Vzhľadom na vysokú infekčnosť variantu omikron sa skôr alebo neskôr nakazia covidom všetci, tvrdí šéf Svetovej lekárskej asociácie Frank Ulrich Montgomery.

Bude ale rozdiel, či variant omikron napadne trikrát očkovaného, ​​alebo neočkovaného, ​​dodal v utorok nemecký rádiológ, ktorý nevylúčil príchod ešte nákazlivejších variantov koronavírusu. Montgomery sa vyjadril, že podľa neho sa ľudstvo raz naučí s koronavírusom žiť. Časť preventívnych opatrení vrátane rúšok ale pravdepodobne zostane natrvalo.

„Akonáhle dokážeme s touto chorobou žiť, tak sa vrátime späť k našim starým životom,“ povedal ďalej Montgomery, ktorý pritom na začiatku pandémie kritizoval povinnú ochranu nosa a úst. V utorok pripustil, že rúška majú „skvelé sprievodné efekty“.

Spoločnosť, ktorá vyrába mozgové čipy pre Muska, chce začať klinické pokusy na ľuďoch

„Už dva roky som nebol nachladený, dva roky som nemal chrípku, dva roky som nemal črevnú virózu,“ zdôraznil. Montgomery poznamenal, že vírusy, ktoré takéto ochorenia vyvolávajú, nezmizli a že kvôli obmedzenému kontaktu s nimi sa znížila aj imunita proti nim. „Keď teraz rúška odložíme, tak všetci dostaneme poriadne prechladnutie. Naša imunita sa samozrejme oslabila,“ povedal.

Podľa šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosa Adhanoma Ghebreyesuse je možné ukončiť „akútnu fázu“ pandémie ešte tento rok. Varoval ale pred unáhleným optimizmom.

„Môžeme covid-19 ukončiť ako globálnu núdzovú situáciu a môžeme to urobiť v tomto roku,“ povedal Ghebreyesus. Poraziť vírus bude však podľa neho možné iba v prípade, že sa v najbližších mesiacoch podarí naočkovať sedemdesiat percent obyvateľov každej krajiny. Zároveň pripomenul, že v Afrike ešte nedostalo žiadne proticovidové očkovanie 85 percent ľudí.

Tri americké štáty žalujú Google kvôli narúšaniu súkromia používateľov

Osobitný vyslanec Svetovej zdravotníckej organizácie pre covid David Nabarro odrádzal od prirovnávania covidu k chrípke. Podľa denníka The Daily Mail sa tak stalo len pár dní po tom, čo britská vláda oznámila, že chce vírusy chrípky aj covidu liečiť rovnako.

„Nehovoríme, že by sa to (omikron) malo považovať za niečo ako chrípka alebo vlastne ako čokoľvek iné – je to nový vírus a my s ním musíme ďalej zaobchádzať, ako by bol plný prekvapení, veľmi škaredý a celkom mazaný,“ povedal Nabarro televíziu Sky News.

„Nikde vo svete by vlády nemali ľuďom naznačovať, že vírus zrazu neuveriteľne zoslabol. V súčasnosti je situácia veľmi vážna,“ podčiarkol Nabarro a dodal, že sme ešte len „v polovici“ pandémie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA