Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Moderna začala klinické testy svojej novej vakcíny proti variantu omikrón

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2022 o 15:56

633

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Spoločnosť Moderna v stredu oznámila, že začala klinické testy novej verzie svojej vakcíny proti covidu-19, ktorá je zameraná na vysoko nákazlivú variantu omikrón.

Firma to uviedla vo vyhlásení. Začiatkom tohto týždňa začali podobnú štúdiu v konkurenčnej spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Firma bude študovať bezpečnosť a znášanlivosť novej vakcíny u približne 600 osôb s odlišným očkovacím režimom. Experimentálnu vakcínu podá osobám, ktoré dostali buď dve dávky pôvodnej látky alebo tým, ktorí za sebou majú aj tretiu posilňujúcu dávku. Prvý účastník štúdie dostal dávku v stredu, uviedla Moderna.

Moderna tiež poukázala na výsledky novej štúdie, z ktorej vyplýva, že protilátky schopné zasiahnuť omikron pretrvávajú šesť mesiacov po podaní posilňovacej dávky, aj keď ich hladina klesá. Závery výskumu zverejnil odborný časopis New England Journal of Medicine.

Vakcíny od spoločností Moderna a Pfizer sú založené na technológii mRNA, čo umožňuje ich relatívne jednoduchú aktualizáciu zameranú na nové varianty koronavírusu.

Nie je jasné, ako budú na nové verzie vakcín proti Covid-19 reagovať zdravotnícke úrady po celom svete. Pôvodné vakcíny stále poskytujú dobrú ochranu pred úmrtím a závažným priebehom ochorenia covid-19. Štúdie zo Spojených štátov aj iných krajín ukázali, že tretie dávky túto ochranu posilňujú a môžu chrániť aj pred ľahkým priebehom choroby.

Tri americké štáty žalujú Google kvôli narúšaniu súkromia používateľov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA