Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Orbán pri stretnutí s Putinom žiadal zvýšenie dovozu ruského plynu

Zverejnené:

Upravené: 3. februára 2022 o 9:00

771

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Maďarský premiér Viktor Orbán odcestoval do Moskvy, aby s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prebral „aktuálne problémy európskej bezpečnosti“ a tiež pre svoju krajinu dohodol nové dodávky ruského plynu. 

Maďarsko si dohodlo navýšenie objemu dodávok, navyše podľa prezidenta Putina „päťkrát lacnejšie, než je trhová cena vo zvyšku Európy“.

Kremeľ podľa informácií serveru Euractiv.com uviedol,  že lídri oboch krajín budú rokovať o obchode a energetike a tiež o „aktuálnych problémoch zaistenia európskej bezpečnosti“, čo je narážka na patovú situáciu medzi Ruskom a Západom ohľadom Ukrajiny.

Orbán v ukrajinskej otázke dlhodobo presadzuje mier a deeskaláciu napätia, nie je však jasné, akými prostriedkami by to chcel dosiahnuť. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že Maďarsko je lojálnym členom NATO, ale že nechce „novú studenú vojnu“.

Opustite Bielorusko, nariadili USA rodinám amerických vládnych pracovníkov

Maďarský premiér už pred cestou vyhlásil, že sa bude usilovať o dohodu na zvýšení dovozu ruského plynu do Maďarska. V súčasnosti pritom niektoré západoeurópske krajiny Rusko kritizujú, že sa snažia vyvolávať energetickú krízu tým, že znižuje dovoz plynu do Európy, a snažia sa tak zahnať Európsku úniu do kúta.

„Vzhľadom na to, že celá Európa teraz prežíva energetickú, presnejšie povedané plynovú krízu, bolo veľmi dôležité, že sme uzavreli dlhodobé kontrakty. Vážime si to, že sme ich podpísali. Pri dnešnom stretnutí by som chcel dosiahnuť zvýšenie objemu dodávok,“ vyhlásil Orbán.

„V minulom roku Gazprom podpísal dva dlhodobé kontrakty na dodávky zemného plynu z Ruska do Maďarska do roku 2036, takže stabilita dodávok je zaistená,“ reagoval Putin s tým, že Maďarsko nakupuje ruský plyn päťkrát lacnejšie, než je trhová cena v Európe.

Orbán: Maďarsko nezmení prístup k migrácii, aj keby to nariadil súd EÚ

Maďarské opozičné strany vydali cez víkend spoločné vyhlásenie, v ktorom Orbána vyzvali, aby svoju cestu zrušil, pretože je podľa nich „v rozpore s národnými záujmami“. Maďarská opozícia uviedla, že stretnutím s Putinom Orbán „nepriamo povzbudzuje ruského prezidenta k ďalšej eskalácii súčasnej napätej situácie“.

Podľa serveru Euractiv má s Orbánovou cestou do Moskvy problém aj Poľsko, najbližší maďarský spojenec v pútkach s Európskou úniou. Varšava totiž síce predstavuje s Budapešťou jednotný front proti Bruselu v otázkach, ako je právny štát, ale dlhodobo jej prekáža Orbánovej väzby na Putina.

Príznačne práve v ten istý deň, keď Orbán navštívi Moskvu, odcestoval poľský premiér Mateusz Morawiecki do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Orbán má s Kremľom dlhodobo nadštandardné vzťahy, ktoré po schôdzke ocenil najmä Putin a maďarského premiéra podporil pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, v ktorých sa Orbán stretne so zjednotenou opozíciou.

„Obvykle v prípadoch, keď našich partnerov čakajú voľby, hovoríme, že budeme spolupracovať s akýmkoľvek zvoleným vedením. Ale musím podotknúť, že vaša práca s rešpektom k Rusku vyústila do mnohých úspechov v záujme maďarského ľudu av záujme Ruska. Dúfam, že takáto vzájomná spolupráca bude pokračovať,“ povedal Putin.

Orbán vyjadril solidaritu prezidentovi Kazachstanu v súvislosti s nepokojmi

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA