Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Opustite Bielorusko, nariadili USA rodinám amerických vládnych pracovníkov

Zverejnené:

Upravené: 1. februára 2022 o 12:33

544

Zdroj: Dailysabah.com

REKLAMA

Globalnews

USA nariadilo rodinným príslušníkom amerických vládnych pracovníkov v Bielorusku, aby opustili krajinu. Informoval o tom portál SME.sk.

Všetkým svojim občanom tiež neodporučili cestovať do Bieloruska. Pokyn prichádza v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Západom a Ruskom kvôli Ukrajine a tiež narastajúcej vojenskej prítomnosti Ruska v Bielorusku.

„Necestujte do Bieloruska kvôli svojvoľnému vymáhaniu zákonov, riziku zadržania a neobvyklému hromadeniu ruských vojsk pozdĺž hraníc Bieloruska s Ukrajinou,“ uviedlo v pondelkovom vyhlásení americké ministerstvo zahraničia.

Súčasne nariadilo rodinám amerických vládnych zamestnancov v Bielorusku, aby opustili krajinu.

Viac ako 120 amerických federálnych väzníc je uzamknutých po tom, čo v texaskom väzení zahynuli dvaja väzni

Rusko vyslalo v uplynulých dňoch vojakov do Bieloruska, aby sa tam začiatkom tohto mesiaca zapojili do spoločného cvičenia bieloruskej a ruskej armády. Manévre sa budú konať v blízkosti západnej hranice Bieloruska s Poľskom a Litvou – členskými štátmi NATO – a tiež pri južných hraniciach s Ukrajinou.

USA tvrdia, že Moskva chce do Bieloruska vyslať vyše 30-tisíc vojakov, teraz ich je tam podľa informácií Washingtonu zhruba 5000. Kyjev, USA aj niektoré ďalšie západné krajiny tvrdia, že Moskva pripravuje možnú inváziu na Ukrajinu. Moskva ale popiera, že by chystala útok proti svojmu susedovi.

Rusi okrem iného požadujú, aby sa NATO zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát Aliancie.

Po útoku raketami a dronmi Emiráty zaútočili na odpaľovacie zariadenie Husíov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA