Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Americká herečka Goldbergová vyvolala vlnu pobúrenia kvôli rečiam o holokauste

Zverejnené:

Upravené: 2. februára 2022 o 14:26

485

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americká herečka Whoopi Goldbergová vyhlásila v talk show The View televízie ABC, že holokaust nebol o rase a išlo o konflikt dvoch skupín belochov.

Jej slová vyvolali množstvo reakcií. Za svoj komentár sa o niekoľko hodín neskôr ospravedlnila na sociálnych sieťach. Televízia následne Goldbergovú stiahla na dva týždne z obrazovky.

Šesťdesiatročná Whoopi Goldbergová moderuje program The View spolu s ďalšími známymi osobnosťami od roku 2007. V pondelkovom diele sa debata stočila na rozhodnutie školskej rady v americkom štáte Tennessee o vyradení povinného čítania komiksu Maus od Arta Spiegelmana. V ňom sú vyobrazené skúsenosti obetí a preživších holokaustu. Škole vadili vulgarizmy a nahota, ktoré sa v komikse vyskytujú.

Nad tým sa Goldbergová pozastavila a čudovala sa, prečo rade vadí práve nahota, keď podstata príbehu je o holokauste, píše televízia ABC. „Keď už sme pri tom, poďme si povedať pravdu. Pri holokauste nešlo o rasu, ale o neľudské správanie voči druhým ľuďom,“ vyhlásila Goldbergová.

Viac ako 120 amerických federálnych väzníc je uzamknutých po tom, čo v texaskom väzení zahynuli dvaja väzni

Ďalšia moderátorka komička Joy Beharová jej začala oponovať tým, že nacisti Židov vnímali ako inú rasu. A pridala sa k nej aj moderátorka a komentátorka Ana Navarrová s tým, že nacisti boli presvedčení, že sú príslušníkmi nadradenej árijskej rasy a Židia a Rómovia sú menejcenní. A moderátorka Sara Hainesová dodala, že nacisti Židov nepovažovali za bielu rasu.

Goldbergová si ale stála za svojím. „Áno, ale v skutočnosti išlo o vyhladenie jednej skupiny belochov inou skupinou belochov,“ povedala Goldbergová. „Ak z holokaustu urobíte otázku rasizmu, uniká vám, že skutočný problém je v tom, ako sa k sebe ľudia dokážu správať,“ uviedla Goldbergová.

Slová Goldbergovej vyvolali na sociálnych sieťach množstvo rozhorčených reakcií verejnosti, známych osobností aj organizácií. „Razizmus bol ústredným bodom nacistickej ideológie. Židia neboli definovaní náboženstvom, ale rasou. Nacistické rasistické presvedčenie podporovalo genocídu a masové vraždy,“ uviedlo v reakcii na vyhlásenie herečky americké Múzeum holokaustu vo Washingtone.

Goldbergová sa nakoniec za svoje slová ospravedlnila. „V dnešnom programe som povedala, že holokaust nie je o rase, ale o neľudskosti voči druhým ľuďom. Mala som povedať, že je o oboch. Židia po celom svete mali vždy moju podporu a to sa nikdy nezmení. Ospravedlňujem sa za bolesť, ktorú som spôsobila,“ zdieľala Goldbergová.

Opustite Bielorusko, nariadili USA rodinám amerických vládnych pracovníkov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA