Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Orbán vyjadril solidaritu prezidentovi Kazachstanu v súvislosti s nepokojmi

Zverejnené:

Upravené: 11. januára 2022 o 13:54

650

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril kazachstanskému prezidentovi Kasymu-Žomartovi Tokajevovi solidaritu v súvislosti s nepokojmi z posledných dní.

Tokajev nariadil na potlačenie protestov do demonštrantov bez varovania strieľať a do krajiny pozval jednotky niektorých krajín bývalého Sovietskeho zväzu, vrátane ruských výsadkárov.

„Premiér Orbán dnes hovoril s prezidentom Tokajevom a vyjadril mu solidaritu a sústrasť nad mnohými, mnohými obeťami. A samozrejme sme ponúkli pomoc,“ povedal maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó vo videopríspevku, ktorý v pondelok zverejnil na Facebooku.

Požiar obytného domu v New Yorku si vyžiadal 19 mŕtvych vrátane 9 detí

Cez víkend tohto roku prepukli v Kazachstane nepokoje, ktoré sa postupne rozšírili na viac miest. Situácia sa vyhrotila predovšetkým v najväčšom meste Almaty, kde demonštranti zaútočili na vládne budovy, rabovali obchody a zapaľovali autá.

Bezpečnostné sily demonštrácie brutálne potlačili, pričom Tokajev povolil bez varovania strieľať ostrými nábojmi do demonštrantov, ktorých označil za teroristov.

Úrady zatiaľ nezverejnili oficiálne údaje o obetiach medzi protestujúcimi. Ruské a miestne médiá v nedeľu s odkazom na zdravotníkov uviedli, že o život prišlo 164 ľudí. Podľa vládnych údajov bolo pri stretoch zabitých 16 príslušníkov ozbrojených síl.

Ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že polícia pri protestoch zatkla 7 939 ľudí.

Tokajev požiadal o pomoc pri potláčaní nepokojov postsovietsku Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB).

Do Kazachstanu potom krajiny ODKB vyslali asi 2 500 vojakov na čele s ruskými výsadkármi, ktorí pomáhajú strážiť strategické objekty, do potláčania nepokojov sa priamo nezapájajú.

Dočkajú sa v roku 2022 učitelia zvýšenia platov? Minister školstva reaguje

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA