Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Orbán: Maďarsko nezmení prístup k migrácii, aj keby to nariadil súd EÚ

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2021 o 10:28

430

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Maďarsko neplánuje zmenu zákonov súvisiacich s migračnou problematikou, a to ani v prípade, ak niektoré z nich budú podľa Súdneho dvora Európskej únie v rozpore s právom Únie. 

V utorok to povedal maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa dlhodobo stavia proti migrácii. Na tlačovej konferencii zároveň oznámil kandidátku na novú prezidentku.

„Vláda rozhodla, že neurobíme nič pre zmenu systému ochrany hraníc. Zachováme súčasný režim, aj keby nám európsky súd nariadil, že to máme zmeniť,“ vyhlásil Orbán na utorkovej tlačovej konferencii.

Omikron ma vyššie riziko reinfekcie a miernejšie symptómy ako Delta variant, varuje WHO

Súdny dvor EÚ pred časom zistil, že Budapešť porušila únijné predpisy o ochrane utečencov tým, že ich deportovala na srbskú hranicu, nerešpektovala ich právo požiadať o azyl, vytláčala ich do Srbska alebo ich držala v „tranzitných zónach“ zriadených pri srbských hraniciach.

Za prístup k riešeniu migračnej krízy po roku 2014 vtedy Maďarsko ostro kritizovalo mnoho európskych politikov. Orbána teraz čaká veľká výzva v podobe parlamentných volieb v budúcom roku a obnovený spor s Bruselom o migrácii by mu mohol poskytnúť argumenty pre kampaň, s ktorou už v minulosti slávil úspech.

Sám vykresľuje migráciu ako ohrozenie európskej civilizácie a stavia sa do úlohy obrancu národných záujmov pred nespravodlivým diktátom Bruselu, pripomínajú agentúry.

Na utorkovej tlačovej konferencii oznámil Orbán zároveň meno kandidátky na novú hlavu štátu. Maďarská vládna strana Fidesz navrhne na novú prezidentku krajiny ministerku pre rodinné záležitosti Katalin Novákovú.

Súčasnému prezidentovi Jánosovi Áderovi vyprší druhý päťročný mandát v máji budúceho roka. Áder býval dlhé roky členom Orbánovej strany a od svojho zvolenia parlamentom v roku 2012 sa prejavoval ako premiérov neochvejný spojenec. Opozícia ho označovala za „straníckeho vojaka“.

Katalin Nováková, ktorá je matkou troch detí, bola od roku 2017 podpredsedníčkou vládnej strany. Po novembrovom sneme už vo vedení nie je. Najvyššia funkcia má v Maďarsku prevažne reprezentatívny charakter.

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA