Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Po Ruskej novinárke, ktorá v živom vysielaní protestovala proti vojne, sa zľahla zem

Zverejnené:

Upravené: 16. marca 2022 o 12:13

260

REKLAMA

Advokáti nemôžu nájsť novinárku a televíznu produkčnú Marinu Ovsyannikovovú, ktorú polícia zadržala v pondelok večer po jej proteste proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie.

Uviedol to dnes server Meduza s odvolaním sa na Daniila Bermana, advokáta združenia na ochranu ľudských práv Agora.

Agentúra TASS medzitým informovala, že Ovsyannikovová je stále zadržaná. Namiesto jej pobytu neuviedla, ale upozornila, že prípad vyšetruje federálna kriminálna ústredňa.

Ovsyannikovovú podľa prvých správ policajti odviezli na policajnú stanicu v moskovskej štvrti Ostankino. Advokáti tam dorazili, policajti im povedali, že zadržaná tam nie je. Server Meduza potvrdil, že do dnešného rána sa Ovsyannikovovou nepodarilo nájsť ani na iných policajných staniciach v Moskve.

Čína odmieta špekuláciu o žiadosti Moskvy o vojenskú pomoc

Spravodajský server Meduza ruské úrady označujú za „zahraničného agenta“, teda subjekt prijímajúci podporu zo zahraničia; v Rusku je zablokovaný, rovnako ako mnoho ďalších serverov.

Denník Kommersant na svojom webe napísal, že s Ovsyannikovovou, ktorá do televízneho štúdia vtrhla s protivojnovým plagátom, policajti spísali protokol podľa paragrafu o „diskreditácii“ ozbrojených síl a že aj televízia Pervyj kanal incident vyšetruje. O mieste jej súčasného pobytu sa denník nezmienil.

Štátna agentúra TASS dnes uviedla, že Ovsyannikovová je zadržaná a že vyšetrovací výbor, čo je ruská federálna kriminálna ústredňa, prešetruje, či sa nedopustila trestného činu „verejného šírenia úmyselne lživé informácie o použití ozbrojených síl Ruskej federácie“. Správne konanie kvôli priestupku „diskreditácie“ ozbrojených síl s ňou policajti nezahájili a prípad odovzdali federálnym vyšetrovateľom.

Prezidentka sa poďakovala dobrovoľníkom z Ukrajiny žijúcich na Slovensku

Za „diskreditáciu ozbrojených síl“ hrozí v Rusku pokuta, pokiaľ sa tohto priestupku dotyčný dopustil prvýkrát. Za „úmyselné šírenie dezinformácií“ o ruskej armáde hrozí až 15 rokov väzenia.

Mladá žena proti vojne na Ukrajine protestovala v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. V televíznom štúdiu sa objavila počas hlavných správ s transparentom „žiadna vojna“ (no war), ako ukazuje video zverejnené na twitteri.

NYT: Putinova vojna vyháňa tisíce Rusov do exilu

Kremeľ označuje vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom za „zvláštnu vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať a denacifikovať“ Ukrajinu. Rovnaký slovník používa aj ruská štátna televízia.

Žena, ktorá vykrikovala protivojnové heslá, sa pri svojom proteste postavila za moderátorku spravodajskej relácie s transparentom, na ktorom bol popri anglickom nápise a ruskej a ukrajinskej vlajke tiež rusky písaný text: „Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú.“ Posledná veta bola znova anglicky: „Rusi proti vojne.“ Po niekoľkých sekundách televízia vysielanie zo štúdia prerušila a zaradila ďalšiu reportáž.

Ruské médiá označili za protestujúcu Marinu Ovsyannikovovú, ktorá v televízii doteraz pracovala. Pred svojím činom natočila video zverejnené na twitteri, v ktorom sa od televízie dištancuje. „Hanbím sa za to, že som si dovolila klamať z obrazovky,“ hovorí.

Elon Musk vyzval Vladimira Putina na súboj jeden na jedného za Ukrajinu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA