Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Čína odmieta špekuláciu o žiadosti Moskvy o vojenskú pomoc

Zverejnené:

Upravené: 14. marca 2022 o 13:22

575

Zdroj: Alharir

REKLAMA

Globalnews

Čína v pondelok poprela správu Denníka Washington Post, že Moskva žiada Peking o vojenské vybavenie a pomoc vo vojne na Ukrajine.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Lijian v pondelok povedal: „Spojené štáty šíria dezinformácie o vojne na Ukrajine zameranej na Čínu so zlomyseľnými úmyslami.“

Hovorca čínskeho veľvyslanectva Liou Pengyu predtým poprel správy o možnej čínskej vojenskej podpore: „Nikdy som o tom nepočul. Súčasná situácia na Ukrajine je skutočne znepokojujúca. Teraz je prioritou zabrániť eskalácii napätej situácie alebo dokonca vymknutiu spod kontroly.“

USA: Bývalý prezident Obama má covid, ľudí vyzýva k očkovaniu

Správa o žiadosti Ruska o čínsku podporu prišla deň pred pondelňajším rímskym stretnutím bezpečnostného poradcu Bieleho domu Jakea Sullivana a vysokopostaveného čínskeho diplomata Yang Jiechiho. Sullivan už vopred varoval Peking, že USA nedovolia Rusku obísť sankcie s pomocou Číny.

Sullivan tiež povedal, že Čína vedela, že ruský prezident „niečo plánuje“ pred začiatkom invázie. Svedčí o tom aj fakt, že invázia vypukla až po skončení zimných olympijských hier.

Ale Sullivan dal Číne šancu zbaviť sa viny. Dodal, že Peking možno „zle pochopil celý rozsah akcie“, pretože „je možné, že im Putin klamal, ako aj klamal Európanom a iným“.

Írsko bude musieť prehodnotiť svoju neutralitu, hovorí premiér

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA