Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Sao Paulo hlási stopercentnú zaočkovanosť, obyvatelia nosia rúška naďalej

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2021 o 17:09

285

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Najväčšie brazílske mesto Sao Paulo hlási stopercentnú zaočkovanosť. Napriek tomu jeho obyvatelia nosia rúška naďalej.

Koronavírus sa v meste naďalej šíri, ale jeho nové prípady majú len mierny priebeh. „Všetci sú očkovaní, ale musíme byť obozretní,“ hovorí jeden z miestnych.

„Svetové mesto vakcín”, tak sa Sao Paulo s populáciou nad dvanásť miliónov ľudí teraz hrdo nazýva. Úrady tvrdia, že zaočkovali celú populáciu mesta. Prišli dokonca s údajom 101,6 percenta.

Tieto čísla však treba brať s rezervou. Značnú časť aglomerácie tvoria chudobné štvrte, ktoré predstavujú územie samo o sebe a komplikujú tak úradom získať presné dáta. Navyše otvorenie očkovacích centier prilákalo k injekcii aj ľudí z iných miest a oblastí, ktoré nemajú takú ústretovú očkovaciu politiku.

VIANOCE: Rodinu môžete cez sviatky navštíviť za týchto podmienok

Zatiaľ čo tento rok v apríli muselo mesto vyprázdňovať hroby, aby malo kam pochovávať nových zosnulých, teraz sa situácia vrátila do normálu. Za vrcholu pandémie ležalo na jednotkách intenzívnej starostlivosti denne dvetisíc ľudí. V súčasnosti sú jednotky intenzívnej starostlivosti okupované len tretinou tohto čísla.

Samotná vysoká miera zaočkovanosti však neznamená, že sa vírus už ďalej nešíri. Napriek tomu sú obyvatelia za vakcínu radi. „Získali sme nádej,“ hovorí lekár Evaldo Stanislau de Araujo z univerzitnej nemocnice Hospital das Clinicas v Sao Paule, najväčšej nemocnici v Latinskej Amerike. „Vakcína všetko zmenila. Naďalej vidíme prípady koronavírusu, ale priebehy sú mierne,” dodáva.

ČÍTAJTE VIAC: Aké výhody oddnes platia pre režim OP?

Pretrvávanie nákazy možno čiastočne vysvetliť aj nízkou efektivitou použitej vakcíny. Brazília najmä zo začiatku pandémie používala očkovaciu látku od čínskej spoločnosti Sinovac, ktorá vykazuje účinnosť len niečo málo cez päťdesiat percent, teda oveľa menej ako západné vakcíny.

Obyvatelia sa však teraz obávajú príchodu variantu omikron, ktorý sa vyznačuje rýchlou prenosnosťou a schopnosťou sa lepšie vyhýbať obranným valom iniciovaných vakcínami.

„Dúfame, obzvlášť pri našej vysokej miere zaočkovanosti, že aj v najhoršom prípade narastie iba počet prípadov,” podotýka epidemiológ Alexandre Naime Barbosa. „Neočakávame nárast počtu hospitalizácií a úmrtí práve preto, že hlavný efekt vakcín je znižovanie rizika úmrtia alebo hospitalizácie,“ dodáva.

Vyberte si Pfizer a Modernu, sú lepšie ako Johnson, odporučil americký úrad

Mesto sa kvôli obavám z omikronu rozhodlo zrušiť novoročné slávnosti. Obyvatelia naďalej nosia rúška, mnohí tak robia sami od seba. „Všetci sú očkovaní a nemyslím si, že by tu bolo nejaké nebezpečenstvo,“ hovorí Carlos Aguiar. „Ale musíme byť obozretní,” dodáva obyvateľov mesta.

Príbeh Sao Paula zapadá do celkového obrazu brazílskeho boja s pandémiou. Krajina patrila dlho medzi najhoršie zasiahnuté krajiny. Po USA má najviac zomrelých na covid. Situácia sa ale razantne zlepšila po masívnej očkovacej kampani, ku ktorej brazílski guvernéri pristupovali na rozdiel od prezidenta Bolsonara zodpovedne. Ten opakovane zľahčoval koronavírus ako „chrípku” a spochybňoval účinnosť vakcín.

Polícia včera zadržala expremiéra Fica, obvinila ho z trestného činu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA