Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Vyberte si Pfizer a Modernu, sú lepšie ako Johnson, odporučil americký úrad

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2021 o 17:07

348

zdroj: Facebook

REKLAMA

Globalnews

Väčšina Američanov by mala pri očkovaní proti covidu-19 uprednostniť vakcíny od spoločností Pfizer alebo Moderna pred preparátom od firmy Johnson & Johnson.

Ted môže spôsobiť vzácne, ale závažné krvné zrazeniny. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na odporúčanie amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Problém so zrážanlivosťou krvi spôsobil deväť potvrdených úmrtí po očkovaní vakcínou J&J, zatiaľ čo látky od Pfizeru a Moderny toto riziko nepredstavujú a navyše sa zdajú byť účinnejšie, uviedol vo štvrtok poradný výbor CDC.

U príjemcov vakcíny J&J boli už predtým hlásené prípady trombózy a trombocytopénie, teda zníženého množstva krvných doštičiek. Najviac zdravotných problémov tohto typu sa potvrdilo u žien mladších ako 50 rokov. CDC uviedlo, že počet týchto prípadov je navyše vyšší, než predtým odhadovalo, a to tak u žien, ako aj u mužov.

ČÍTAJTE VIAC: Aké výhody oddnes platia pre režim OP?

Poradný výbor odhlasoval vo štvrtok odporúčania o uprednostňovaní vakcín Pfizer a Moderna pred J&J. Šéfka úradu Rochelle Walensky sa ešte v ten istý deň rozhodla odporúčanie expertov prijať a vyhlásiť ho za oficiálne stanovisko CDC.

USA doteraz považovali všetky tri covidové vakcíny dostupné Američanom za rovnocenné, pretože podľa rozsiahlych štúdií všetky poskytovali silnú ochranu a ich včasné dodávky boli obmedzené.

Vakcína spoločnosti J&J bola spočiatku vítaná ako jednodávkový variant, ktorý by mohol byť dôležitý najmä pre niektoré skupiny, ako sú bezdomovci, ktorí by nemuseli doraziť na potrebnú druhú dávku vakcíny Pfizer alebo Moderna.

Členovia poradnej komisie uviedli, že vakcína J&J je v prevencii ochorenia covid-19 navyše menej účinná ako ďalšie dve schválené vakcíny. Vyhlásili tiež, že je načase si uvedomiť, že sa mnohé zmenilo od doby, keď sa pred rokom začali vakcíny zavádzať.

VIANOCE: Rodinu môžete cez sviatky navštíviť za týchto podmienok

Vedkyňa Penny Heaton zo spoločnosti J&J vyhlásila, že vakcína vytvára silnú a dlhotrvajúcu imunitnú reakciu už po jedinej dávke. „V situácii, keď sa mnoho ľudí nevracia pre druhú alebo posilňujúcu dávku, by trvanlivosť jednorazovej vakcíny Johnson&Johnson mohla mať zásadný význam pre záchranu životov v USA a na celom svete,“ uviedla.

Látka od J&J je vektorová vakcína, ktorá používa iný oslabený nepatogénny vírus na vyvolanie imunitnej reakcie. Pfizer a Moderna sú mediátorové RNA (mRNA) vakcíny. Od tých tradičných sa líšia tým, že neobsahujú žiadnych mŕtvych či oslabených pôvodcov choroby, ale genetickú informáciu vírusu.

Vakcína J&J dostala v USA zelenú vo februári. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a CDC pozastavili podávanie preparátu na desať dní v apríli kvôli správam o problémoch s krvnými zrazeninami u ľudí zaočkovaných touto vakcínou.

Dokončené očkovanie proti Covid-19 už má cez 200 miliónov Američanov, vrátane 16 miliónov, ktorí dostali vakcínu J&J.

OSN: Taliban stihol popraviť bez súdu viac ako sedemdesiat svojich odporcov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA