Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Starosta Moskvy hovorí že v meste je ohrozených 200 000 pracovných miest, pretože západné spoločnosti odchádzajú

Zverejnené:

Upravené: 18. apríla 2022 o 19:07

562

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

200 000 ľudí môže prísť v ruskom hlavnom meste o prácu kvôli odchodu zahraničných firiem, odhadol starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

Dodal, že moskovská radnica je pripravená im pomôcť napríklad rekvalifikačnými programami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zastavenie činnosti zahraničných firiem je súčasťou protiruských sankcií, ktoré Západ voči Rusku zaviedol kvôli invázii ruskej armády na Ukrajinu. Sankcie zahŕňajú aj zablokovanie aktív ruských občanov v zahraničí, čo chce Rusko právne napadnúť, oznámila guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová. Dodala však že takýto krok bude potrebné starostlivo premyslieť a dôkladne právne zdôvodniť.

Zelenskyj žiada nové sankcie za „okupáciu rubľa“ na juhu Ukrajiny

Sobjanin vo svojom blogu napísal, že ľuďom, ktorí prídu v dôsledku odchodu zahraničných firiem z Moskvy, sú moskovské úrady pripravené pomôcť rekvalifikačnými kurzami alebo ponukou dočasnej práce v sociálnych službách.

Pozastavenie aktivít v Rusku v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu oznámil napríklad nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Puma, švédsky odevný reťazec H&M, španielsky predajca odevov Inditex alebo švédska nábytkárska značka IKEA. V Moskve sa tak okrem iného kvôli tomu zavrelo množstvo predajní zahraničných firiem.

Nabiullinová tiež uviedla, že sankcie najprv zasiahli finančný sektor a teraz majú veľký vplyv na ekonomiku všeobecne. „Naše hospodárstvo vstúpilo v dôsledku sankcií do ťažkého obdobia štrukturálnych zmien,“ uviedla.

Hlavné problémy sú spojené s dovoznými reštrikciami a logistikou zahraničného obchodu. „Ruští výrobcovia sa budú musieť zmene prispôsobiť, hľadať nových partnerov, inú logistiku či sa vo výrobe zamerať na produkty predchádzajúcej generácie,“ dodala. To všetko podľa nej ale nejaký čas potrvá.

Zelenskyj naznačil približné načasovanie vstupu Ukrajiny do EÚ

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA