Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Trump a jeho deti musia vypovedať pod prísahou v rámci vyšetrovania podnikania ich rodinnej firmy

Zverejnené:

Upravené: 18. februára 2022 o 8:56

798

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho dve najstaršie deti Donald mladší a Ivanka si musia vypovedať pod prísahou v rámci vyšetrovania podnikania ich rodinnej firmy Trump Organization.

Dnes tak rozhodol súd, na ktorom sa Trump a jeho deti snažili obsielku prokurátorky napadnúť. Podľa sudcu Arthura Engorona musia Trumpove deti vypovedať najneskôr do 18. marca a exprezident do 25. marca. Trump sa proti rozhodnutiu pravdepodobne odvolá, píše agentúra AP.

Trump čelí v New Yorku dvom vyšetrovaniam, jednému trestnému a druhému občianskoprávnemu. Podľa tamojšej prokuratúry jeho firma manipulovala vo svojich finančných záznamoch s hodnotou svojho majetku, aby si zabezpečila výhodnejšie pôžičky alebo aby sa vyhla plateniu niektorých daní.

Rodina zastrelenej kameramanky žaluje herca Baldwina a žiada odškodné

Prokurátorka Jamesová si predvolala na výsluch Trumpa a jeho dve najstaršie deti, tí sa však obrátili na súd so sťažnosťou, že tým demokratická prokurátorka porušuje ich ústavné práva. Tvrdili, že by tak získala informácie, ktoré by potom mohla využiť v paralelnej kriminálnej kauze. Obviňujú ju tiež z toho, že Trumpa vyšetruje z politických dôvodov.

Prokurátorka v januári oznámila, že jej trojročné vyšetrovanie prinieslo významné dôkazy o možných podvodoch vo firme Trump Organization. Kauza Jamesovej sa čiastočne prekrýva s prácou manhattanskej prokuratúry, ktorá vedie kriminálne vyšetrovanie podozrenia z daňových podvodov v exprezidentovej firme.

V tejto súvislosti začala stíhať dlhoročného finančného riaditeľa Trump Organization Allena Weisselberga, ktorý svoju vinu popriera. Jamesová sa ku kauze newyorskej prokuratúry pripojila minulý rok v máji. Trumpová rodina zatiaľ žiadnym obvinením nečelí.

Dnešné rozhodnutie súdu prišlo len pár dní po tom, čo vyšlo najavo, že sa od Trumpa odklonila jeho dlhoročná účtovná firma Mazars USA. Uviedla tiež, že už odmieta ručiť za správnosť účtovných závierok Trump Organization z rokov 2011 až 2020, ktoré pre spoločnosť vypracovávala na základe podkladov poskytnutých Trumpom a vedením jeho firmy.

Útoky ihlami v britských kluboch stúpajú, nie však ich objasnenosť

Toto vyhlásenie by podľa pozorovateľov mohlo Trumpovi priniesť množstvo problémov. Demokratmi ovládaný kontrolný výbor Snemovne reprezentantov rozhodol, že vzhľadom na oznámenie firmy Mazars by mala federálna vláda zvážiť, či Trumpovi nezrušiť prenájom historickej budovy blízko Bieleho domu, v ktorej vybudoval luxusný hotel. Exprezident sa hotel chystá predať.

Trump si historickú budovu prenajal dlho pred svojím zvolením. Hotel sa však stal v čase jeho pobytu v Bielom dome predmetom niekoľkých žalôb – demokrati totiž tvrdili, že Trump sa jeho prevádzkovaním dopúšťa konfliktu záujmov, okrem iného kvôli tomu, že v zariadení sa ubytovávajú zahraničné delegácie, aby si získali jeho priazeň.

Bulharský europoslanec hajloval v Európskom parlamente, zachytili ho kamery

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA