Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ukrajina povoláva do služby vojakov v zálohe, na stole je aj výnimočný stav

Zverejnené:

Upravené: 23. februára 2022 o 14:47

337

zdroj: Aljazeera.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) navrhla na území Ukrajiny vyhlásiť výnimočný stav. Oznámil to v stredu tajomník RNBO Olexij Danylov.

Výnimočný stav navrhuje RNBO zaviesť na celom území Ukrajiny okrem Doneckej a Luhanskej oblasti, v ktorých výnimočný stav platí od roku 2014, informuje aljazeera.com.

Zavedenie výnimočného stavu však musí najskôr schváliť ukrajinský parlament. Podľa agentúry AFP Danylov uviedol, že v stredu večer doručí parlamentu potrebné dokumenty, pričom sa očakáva, že zákonodarcovia schvália nové bezpečnostné opatrenia ešte tento týždeň.

Výnimočný stav je na Ukrajine možné vyhlásiť maximálne na 30 dní, pričom v niektorých oblastiach ho možno vyhlásiť až na 60 dní. Ak to bude potrebné, výnimočný stav môže neskôr o najviac 30 dní predĺžiť ukrajinský prezident.

Putin vo svojom prejave označil rozširovanie NATO za „hlavnú príčinu krízy európskej bezpečnosti“

Podľa Danylova sa po vyhlásení výnimočného stavu budú môcť jednotlivé ukrajinské regióny samy rozhodnúť, aké bezpečnostné opatrenia zavedú v závislosti od potreby.

„Aké by tieto opatrenia mohli byť? Mohlo by ísť napríklad o posilnenie zložiek dohliadajúcich na verejný poriadok. Môže to zahŕňať obmedzenie istých typov dopravy, častejšie kontroly vozidiel alebo žiadanie ľudí o to, aby sa preukazovali rôznymi dokumentami,“ uviedol Danylov.

Ukrajina začala v stredu povolávať do vojenskej služby záložníkov vo veku 18 až 60 rokov. Ukrajinské vojenské zložky v zálohe sa skladajú z približne 200-tisíc osôb a tvorí ich prevažne vojenský personál, ktorý slúžil v armáde v prvých rokoch osemročného konfliktu na východe Ukrajiny.

Záložníci budú do služby povolaní maximálne na obdobie jedného roka, vyplýva zo stredajšieho oznámenia ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajina vyzýva svojich občanov, aby okamžite opustili Rusko

Podľa dekrétu, ktorý podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, budú do služby povolaní bývalí dôstojníci i radoví vojaci, ktorí po skončení služby podpísali zmluvu na prechod do záložných zložiek. Povolaní záložníci budú okrem toho tiež vykonávať v armáde rovnakú funkciu, akú vykonávali v minulosti.

„Ak záložník nemôže byť z nejakého zákonného dôvodu povolaný do služby, musí osobne doručiť dokument, ktorý tento dôvod objasňuje… Nedostavenie alebo ignorovanie výzvy podlieha správnej alebo trestnoprávnej zodpovednosti,“ uvádza sa v dekréte.

K povolaniu vojakov v zálohe pristúpila Ukrajina deň po tom, ako horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, jednohlasne schválila vyslanie „mierotvorcov“ do separatistických ukrajinských oblastí, ktoré v pondelok Moskva uznala za nezávislé, píše AFP.

Nemecko pozastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA