Sociálne siete

ZAHRANIČIE

USA a Izrael zvažujú cvičenia s cieľom zaútočiť na iránske jadrové zariadenia

Zverejnené:

Upravené: 9. decembra 2021 o 16:54

658

zdroj: Wikimedia

REKLAMA

GLOBALNEWS

Izrael a USA budú podľa viacerých správ diskutovať o možnosti spoločného vojenského cvičenia s cieľom pripraviť sa na útok na iránske jadrové zariadenia, informuje portál Reuters.

Cvičenia budú zvážené počas stretnutia predstaviteľov americkej armády a izraelského ministra obrany Bennyho Gantza. Stretnutie je naplánované na štvrtok, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného člena Bidenovej administratívy.

Omikron ma vyššie riziko reinfekcie a miernejšie symptómy ako Delta variant, varuje WHO

Zatiaľ čo americký predstaviteľ odmietol diskutovať o podrobnostiach potenciálnych cvičení, správa Izraelskej vysielacej spoločnosti v stredu naznačila, že by sa mali zapojiť „desiatky“ lietadiel – vrátane stíhačiek F-35, F-16 a F-15, prieskumných lietadiel a tankovanie tankerov.

Spoločnosť dodala, že cvičenia sa odohrajú ďaleko nad Stredozemným morom, aby sa simulovala vzdialenosť, ktorú by lietadlá museli prekonať, aby vykonali útok na iránske jadrové zariadenia. Ide o vzdialenosť približne 1000 km.

Taliban bojuje proti Islamskému štátu „obzvlášť brutálnym“ spôsobom

Izraelské obranné sily nekomentovali tieto informácie. Podľa agentúry sa cvičenia pravdepodobne uskutočnia niekedy v prvej polovici roku 2022.

Hoci Teherán dlho trval na tom, že nemá v pláne vyvinúť jadrové zbrane a že jeho program jadrovej energie je len na mierové účely, predstaviteľ USA ďalej uviedol, že týmito cvičeniami sa pripravia na „najhorší scenár“ proti islamskej republike.

Remišová vyzvala prezidentku, aby priamo podporila povinné očkovanie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA