Sociálne siete

Veda a technika

Omikron ma vyššie riziko reinfekcie a miernejšie symptómy ako Delta variant, varuje WHO

Zverejnené:

Upravené: 9. decembra 2021 o 9:19

1286

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Nový variant omikron prináša podľa prvých štúdií vyššie riziko opätovnej nákazy ako variant delta, ale miernejší priebeh choroby covid-19. Uviedol to v stredu šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Symptómy po nákaze variantom omikron sa podľa neho zdajú byť miernejšie ako po nákaze teraz dominantným variantom delta, ale pre finálne potvrdenie sú ešte potrebné ďalšie štúdia.

Bill Gates: „Je potrebný globálny výskum, svet musí byť pripravený na pandémie“

Šéf WHO sa k novému variantu vyjadril na základe štúdií z Juhoafrickej republiky, kde tento nový variant prvýkrát identifikovali na konci novembra. WHO ju následne označila za znepokojivú.

„Predbežné údaje z Juhoafrickej republiky naznačujú vyššie riziko reinfekcie variantom omikrón, ale na vyvodenie pádnejších záverov je potrebných viac údajov. Existujú aj dôkazy, ktoré naznačujú, že omikrón spôsobuje menej závažné príznaky ako delta, ale aj v tomto prípade je príliš skoro na to, aby sme si boli istí,“ uviedol šéf WHO.

V snahe rýchlo pochopiť variant omikrón a jej charakteristiky požiadal šéf WHO všetky štáty, aby organizácii poskytli národné údaje o šírení koronavirusu. V duchu spoločného boja s pandémiou vyzval k pokračovaniu v očkovaní a rešpektovaniu ďalších pravidiel, ktoré zamedzujú šíreniu choroby covid-19.

„Vyzývame všetky krajiny, aby zvýšili dohľad, testovanie a sekvenovanie. Akákoľvek nečinnosť bude stáť ľudské životy,“ uviedol Tedros Adhanom Ghebreyesus podľa agentúry Reuters.

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA