Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Vo Francúzsku zakážu incest – stane sa tak prvýkrát od roku 1791

Zverejnené:

Upravené: 14. januára 2022 o 16:23

1002

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Francúzsko chce zakázať incest aj medzi ľuďmi staršími ako osemnásť rokov. 

Oznámil to štátny tajomník na ochranu detí Adrien Taquet. Krajina už zakázala zväzky, ktoré by zahŕňali jedincov mladších ako osemnásť rokov, reagovala tak na kauzu sexuálneho zneužívania štrnásťročného chlapca prominentným politológom.

„Či už ste v akomkoľvek veku, nesmiete mať sexuálne vzťahy so svojim otcom, matkou, synom alebo dcérou,“ vyhlásil štátny tajomník na ochranu detí Adrien Taquet. „Nie je to otázka veku, nie je to otázka súhlasu dospelých. Bojujeme proti incestu. Signály musia byť jasné,“ dodal.

„Incest je zakázaný sociálne, ale nie právne. Je dôležité, aby oboje bolo uvedené do súladu,“ uvítala predsedníčka organizácie na ochranu detí Laurent Boyetová návrh novej legislatívy. „Sexuálny vzťah medzi rodičom a dieťaťom vždy zahŕňa formu kontroly, dokonca aj keď dieťa dosiahlo dospelosť. Preto je incest špecifický akt, ktorý si vyžaduje špecifické právo.“

Britský chirurg vypaľoval pacientom svoje iniciály do orgánov. Ako lekár skončil

Právnička Maria Doséová je proti úplnému zákazu incestných vzťahov. Podľa nej by nemal čeliť trestu napríklad nevlastný otec, ktorý má s jej súhlasom sexuálny vzťah s nevlastnou dcérou staršou ako osemnásť rokov. Zatiaľ nie je jasné, či sa bude legislatíva týkať aj nevlastných rodín.

Voľné pravidlá voči incestu sú dedičstvo veľkej francúzskej revolúcie. Revolucionári v roku 1791 zrušili tresty za incest, rúhačstvo a sodómiu v rámci protestu proti tomu, čo vnímali ako zastaranú kresťanskú morálku, podotýka denník The Times.

Francúzsko už zakázalo sexuálne vzťahy medzi blízkymi príbuznými, z ktorých jeden z dvojice je mladší ako 18 rokov. Podľa Boyetovej to nestačí. „Problém so zákonom je v tom, že sa zdá, že akceptuje incest u ľudí starších ako 18 rokov,“ hovorí.

Vláda legislatívou reagovala na kontroverzný prípad prominentného francúzskeho politológa Oliviera Duhameho, ktorého obvinila nevlastná dcéra, právnička Camille Kouchnerová, že opakovane sexuálne napádal jej brata-dvojča, keď im obom bolo štrnásť rokov. Otcom detí je Bernard Kouchner, niekdajší minister zdravotníctva a zahraničných vecí a zakladateľ mimovládnej organizácie Lekári bez hraníc.

Kniha Kouchnerovej o incidente vyvolala vlnu MeToo, kedy sa mnoho obetí zverovalo so svojimi vlastnými zážitkami incestného sexuálneho zneužívania. Podľa prieskumu spoločností Ipsos z novembra 2020 je jeden z desiatich Francúzov obetí incestu.

Podľa výskumníkov počet ľudí, ktorí sa stali obeťou sexuálneho zneužívania v rodine, vzrástol z 3 percent populácie v roku 2009 (približne 2 milióny ľudí) na 10 percent populácie v roku 2020 (6,7 miliónov ľudí).

Podľa štatistík ministerstva vnútra len 10 percent obetí podá žalobu. A len jedno percento páchateľov je obvinených.

Francúzsko dlho nemalo vôbec hranicu pre legálny pohlavný styk. Zákonodarcovia schválili , aby bol od pätnástich rokov.

Kanadská provincia Quebec zavedie zdravotnú daň pre nezaočkovaných

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA