Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga vyvolal cunami vo viacerých krajinách

Zverejnené:

Upravené: 16. januára 2022 o 16:36

662

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Tichomorské súostrovie Tonga postihlo cunami po mohutnom výbuchu podmorského vulkánu, kvôli vlne vysokej cez jeden meter sa museli evakuovať ľudia žijúci blízko pobrežia vrátane tonžského kráľa Tupoua VI.

Informovali o tom dnes agentúry Reuters a AP. Menšia prílivová vlna dorazila aj na Americkú Samú, Havajské ostrovy aj vzdialené západné pobrežie USA či Japonska. Z Kalifornie sú hlásené miestne záplavy.

Podmorská sopka Hunga Tonga – Hunga Ha’apai, ktorá leží asi 65 kilometrov od metropoly súostrovia, vybuchla v piatok miestneho času, uviedol austrálsky meteorologický úrad. Satelitné snímky ukázali, ako sa nad morskou hladinou zdvihol obrovský, až päť kilometrov široký oblak popola, pary a sopečných plynov do výšky zhruba 20 kilometrov.

Erupcia spôsobila cunami vysokú 1,2 metra, k pobrežiu pri hlavnom meste Nuku’alofa dorazili vlny s výškou cez 80 centimetrov, uviedla agentúra Reuters. More zaplavilo pobrežné oblasti na hlavnom tonžskom ostrove Tongatapu, ako ukázali zábery zverejnené na sociálnych sieťach.

Princ Andrew zbavený kráľovských a vojenských hodností: Buckinghamský palác dospel k rozhodnutiu

Obyvatelia niektorých obcí sa museli evakuovať do vyššie položených miest, informácie o prípadných zranených ani detaily o spôsobených škodách ale zatiaľ nie sú k dispozícii. Je to čiastočne spôsobené aj výpadkami v dodávkach prúdu, obyvatelia sa na sociálnych sieťach sťažujú že nefungujú ani komunikačné linky.

Na Americkej Samoi boli prílivové vlny po erupcii vysoké zhruba 60 centimetrov. Tichomorské stredisko pre varovanie pred cunami (PTWC) uviedlo, že na Havajské ostrovy dorazili vlny vysoké od pol metra do 80 centimetrov. „Uľavilo sa nám, že nie sú hlásené žiadne škody a že záplavy boli len mierne,“ uviedlo PTWC s odkazom na situáciu na Havaji.

Varovanie pred vlnami a vzostupom hladiny mora vydal dokonca aj Nový Zéland vzdialený skoro 2000 kilometrov, upozornenie na možné nebezpečenstvo platilo aj pre Aljašku a západné pobrežie USA. Na centrálnu časť kalifornského pobrežia udreli nakoniec vlny vysoké asi tri štvrte metra a zaplavili parkovisko pri pláži v meste Port San Luis. Podobne boli zatopené aj parkoviská a nízko položené ulice v kalifornskom prístave Santa Cruz.

Vo Francúzsku zakážu incest – stane sa tak prvýkrát od roku 1791

Japonské úrady vyzvali obyvateľov niektorých oblastí na tichomorskom pobreží na evakuáciu a varovali pred trojmetrovými vlnami. Vlny dosahujúce 1,2 metra boli zaznamenané v meste Amami na rovnomennom súostroví na juhozápade Japonska, v prefektúre Iwate namerali 1,1 metra. Necelý meter vysokej vlny zasiahli aj pobrežie ostrovov Hokkaidó, Kjúšú a Okinawa.

Po erupcii sa do ovzdušia dostalo aj veľké množstvo popola, ktoré na Tonze zatmelo oblohu. „Prší popol a drobné kamienky,“ uviedol jeden z užívateľov twitteru v popise k fotografiám.

Súostrovie Tonga leží zhruba 1900 kilometrov severne od Nového Zélandu v tektonicky aktívnej oblasti na rozmedzí dvoch litosférických dosiek. Podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha’apai tam vybuchla aj v roku 2015, niekoľko aeroliniek kvôli tomu vtedy muselo rušiť lety.

Erupcia trvala osem minút a bola natoľko hlasná, že ju ako vzdialený hrmot opísali aj obyvatelia na 800 kilometrov vzdialenom Fidži. Sonický tresk začuli podľa agentúry AP aj obyvatelia Aljašky.

Novak Djoković prehral súd, musí opustiť Austráliu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA