Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Bývalý britský premiér Johnson odhalil diagnózu zosnulej kráľovnej

Zverejnené:

Upravené: 30. septembra 2024 o 17:39

121

kralovna alzbeta
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalý britský premiér Boris Johnson vo svojich memoároch Unleashed („Bez zábran“) tvrdí, že zosnulá kráľovná Alžbeta II. trpela v posledných rokoch svojho života rakovinou kostí.

Politico o tom píše, citujúc úryvok z memoárov vo svojom poradí.

Bývalý britský premiér tvrdí, že v čase svojej rezignácie v septembri 2022 „rok alebo viac vedel“, že Alžbeta II. „má formu rakoviny kostí“.

Je to prvýkrát, čo vysokopostavený britský politik vyjadril možnú príčinu smrti kráľovnej. Takéto odhalenie, poznamenáva Politico, je mimoriadne nezvyčajné pre Britániu, kde je zdravie panovníkov držané v tajnosti.

Vo svojich memoároch sa Johnson podelil aj o spomienky na svoje posledné stretnutia s Alžbetou II., keď, ako píše, „vyzerala bledšia a zhrbenejšia a mala tmavé modriny na rukách a zápästiach, pravdepodobne z infúzií alebo injekcií“.

Nálada panovníka, poznamenáva bývalý britský premiér, „nebola vôbec ovplyvnená chorobou a z času na čas nás v našom rozhovore stále osvetľovala snehobielym úsmevom vo svojej náhlej, povznášajúcej kráse.“

Johnson tiež tvrdí, že Alžbeta II. už vedela o jej blížiacej sa smrti v lete, ale „bola odhodlaná vydržať a splniť si svoju poslednú povinnosť“ – odovzdať moc budúcemu premiérovi Británie.

Kráľovná Alžbeta II. z Veľkej Británie zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov na hrade Balmoral v Škótsku. Jej úmrtný list ukázal, že kráľovná zomrela „na starobu“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA