Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Macron rozpustil francúzsky parlament

Zverejnené:

Upravené: 10. júna 2024 o 9:00

250

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po neúspechu vo voľbách oznámil, že rozpustí Národné zhromaždenie a vymenuje predčasné parlamentné voľby na 30. júna a 7. júla.

Macron vo videu na sociálnej sieti X.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu bola kandidátna listina „pro-Macrona“ porazená a získala polovicu menej ako pravicové radikálne Národné zhromaždenie.

Exit polly vo Francúzsku predpovedajú, že Národné zhromaždenie – pravicová radikálna strana, ktorá sa najčastejšie spája so svojou neformálnou líderkou Marine Le Penovej – sa stane nesporným lídrom s očakávaným počtom 31,5%. To je viac ako dvojnásobok zoznamu centristických a liberálnych politikov zo strán podporujúcich Macrona.

Proprezidentská kandidátna listina získala druhé miesto, ale len s 15,2% (v posledných voľbách do Európskeho parlamentu to bolo 22,4%). Okrem toho, ďalší pravicový radikálny zoznam, Reconquista, je na pokraji prekonania 5% bariéry, čo ďalej naznačuje rast ultrapravice.

Tento výsledok „nie je dobrý pre strany, ktoré bránia Európu,“ povedal Macron a dodal, že krajná pravica získava popularitu všade na kontinente.

Nemôžem sa tváriť, akoby sa nič nestalo… Preto som sa po konzultáciách stanovených v článku 12 našej ústavy opäť rozhodol prenechať vám voľbu našej parlamentnej budúcnosti hlasovaním. O niekoľko minút podpíšem dekrét o zvolaní parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 30. júna v prvom kole a 7. júla v druhom kole,“ povedal Macron.

EuroPravda predtým informovala, že krajná pravica požaduje rozpustenie francúzskeho parlamentu. Prezident to však nebol povinný urobiť.

Vo všeobecnosti vedie v európskych voľbách proukrajinská EPP.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA