Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko Ukrajine nevyčlení ďalšie finančné prostriedky

Zverejnené:

Upravené: 17. augusta 2024 o 12:02

198

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Súčasné rozpočtové plánovanie nemeckej spolkovej vlády nepočíta s prideľovaním nových finančných prostriedkov na podporu Ukrajiny, opozícia hovorí o zmrazení finančnej a následne vojenskej podpory pre Kyjev.

Informoval o tom Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Dodatočné žiadosti nemeckého ministerstva obrany o vojenskú pomoc Ukrajine už nebudú schválené na žiadosť kancelára Olafa Scholza, hoci vo väčšine prípadov sa naďalej dodávajú už schválené materiály.

Dôvodom sú úsporné opatrenia prijaté úradom a ministerstvom financií. Zodpovedajúcu žiadosť tlmočil minister financií Christian Lindner v liste ministrovi obrany Borisovi Pistoriusovi 5. augusta.

Publikácia poznamenáva, že zákaz už platí a situácia na Ukrajine sa môže čoskoro zhoršiť, keďže plánovaná vojenská podpora sa plánuje v budúcom roku znížiť takmer o polovicu a potom sa v roku 2027 zníži na menej ako desatinu súčasnej sumy.

Z pohľadu ministerstva financií to však vyzerá inak. Lindnerov list z 5. augusta, ktorý má k dispozícii, ukazuje, že neočakáva náhle zníženie finančných prostriedkov pre Ukrajinu. Peniaze však teraz nebudú pochádzať z federálneho rozpočtu, ale zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky.

Spojenci Ukrajiny po rozsiahlom ruskom útoku skonfiškovali približne 300 miliárd dolárov a krajiny G7 sa na summite v Taliansku rozhodli použiť výnosy z týchto peňazí na financovanie pôžičky vo výške 50 miliárd dolárov pre Kyjev. Teraz Lindner očakáva, že Ukrajina použije tieto peniaze na „pokrytie významnej časti svojich vojenských potrieb“.

Ak by sa to stalo, nemecké peniaze by boli na chvíľu zbytočné. Rozhodnutie krajín G7 však ešte ani zďaleka nie je implementované a je právne protichodné. Medzinárodné rokovania prebiehajú a nikto z federálnych agentúr, s ktorými hovoril, nevie, koľko mesiacov bude trvať, kým peniaze konečne prídu.

Jeden z partnerov v nemeckej vláde uviedol, že bola dosiahnutá hranica, za ktorou už Nemecko nemôže Ukrajine dávať žiadne sľuby. Išlo by o splnenie predvolebnej požiadavky Alternatívy pre Nemecko, strany „Putinovej priateľky“ Sarah Wagenknechtovej a predsedu saskej CDU Michaela Kretschmera, aby čo najskôr prestali podporovať Ukrajinu zbraňami.

Potvrdzuje to aj rozpočtový výbor Bundestagu: teraz „sa pre Ukrajinu nezakladajú nové objednávky, pretože už nie sú financované“. Ingo Gedehens, rozpočtový politik z opozičnej CDU, s ním súhlasí: „Olaf Scholz a jeho koalícia zo dňa na deň zmrazujú finančnú, a teda aj vojenskú podporu Ukrajiny.“

Pozorovania vo vojnovej zóne ilustrujú vplyv neustáleho nedostatku podpory zo strany Nemecka. Niektoré nemecké delá v prvej línii majú tak málo náhradných dielov a munície, že môžu vystreliť len tri alebo štyri výstrely denne. Vysokú rýchlosť streľby Panzerhaubitze 2000, jednu z jej najväčších výhod, nemožno využiť. Kvôli nedostatku špeciálnej munície si nemôže vyvinúť svoj dlhý dostrel. Keďže náhradné diely sú tiež nedostatkové, jednotlivé exempláre húfnice Leopard 1A5 alebo hlavného bojového tanku sa opakovane rozoberajú na diely, aby udržali ostatné v.

Podľa informácií z viacerých zdrojov viedol zákaz dodatočného financovania vojenskej pomoci Ukrajine k „skutočnému sporu“ vo federálnej vláde. Kancelárka chce pozastaviť financovanie, ale ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo hospodárstva s tým nesúhlasia. Existujú rôzne názory na úlohu ministerstva financií. Niektorí hovoria, že je to na strane kancelára, iní popierajú, že to len naznačuje, že už nie sú peniaze na nové objednávky.

Deň predtým vyšlo najavo, že lídri vládnej koalície v Nemecku dosiahli konečný kompromis o rozpočte na rok 2025.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA