Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Trump nazval americké voľby „najdôležitejším dňom v histórii Izraela“

Zverejnené:

Upravené: 8. októbra 2024 o 13:56

135

Donald Trump
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok na podujatí pri príležitosti výročia útoku Hamasu na Izrael povedal, že ďalšia udalosť – jeho vlastné zvolenie alebo porážka v novembri – bude znamenať „najdôležitejší deň v histórii Izraela“.

Informoval o tom portál Politico.

Trump označil víťazstvo svojej rivalky Kamaly Harrisovej v roku 2024 za existenčnú hrozbu pre Izrael.

„Ak chcete poznať pravdu, verím jej. Myslím, že tomu veríte aj vy. Ak nevyhráme tieto voľby, bude to mať obrovské dôsledky pre všetko,“ povedal.

Trump a Harrisová prerušili volebnú kampaň kvôli oslavám pri príležitosti výročia útoku Hamasu na Izrael a bývalý prezident opäť obvinil demokratickú administratívu zo zverstiev, ktoré sa stali pred rokom.

„Útok zo 7. októbra by sa nikdy nestal, keby som bol prezidentom. Posledné dva roky dokázali, že slabosť plodí len násilie a vojnu,“ povedal Trump.

Útoky, ktoré si vyžiadali životy 1 200 ľudí, vyvolali krvavý konflikt v regióne, vyvolali odpornú vlnu antisemitizmu a stali sa hlavnou témou kampane v roku 2024, boli v pondelok stredobodom pozornosti oboch kampaní.

Harrisová vystúpila na Námornom observatóriu, kde nazvala masaker „čistým zlom“ a vyzvala „svet, aby nikdy nezabudol“, čo sa stalo.

Neskôr v pondelok večer sa Trump prihovoril davu židovských lídrov vo svojom golfovom klube a nazval 7. október „jednou z najtemnejších hodín v celej histórii ľudstva“.

Trump povedal, že „protižidovská nenávisť sa vrátila aj tu v Amerike“ a „najmä v radoch Demokratickej strany“. Povedal, že Republikánska strana „nie je infikovaná touto strašnou chorobou a nebude infikovaná, pokiaľ budem ja vo funkcii“, hoci kandidát na guvernéra Severnej Karolíny, Mark Robinson, ktorého podporil, je v súčasnosti zapletený do škandálu, čiastočne kvôli údajne antisemitským komentárom.

Na podujatí v Miami Trump zapálil sviečku na pamiatku obetí teroristického útoku zo 7. októbra a dal prítomným niekoľko sľubov.

„Nedovolím, aby židovskému štátu hrozilo zničenie, nedovolím ďalší holokaust židovského národa. Nedovolím, aby sa džihád viedol proti Amerike alebo našim spojencom, a podporím právo Izraela vyhrať vojnu proti terorizmu a musí ju vyhrať rýchlo,“ povedal Trump za potlesku.

Trump nezopakoval svoje vyhlásenie, že „židovský ľud s ním bude mať veľa spoločného“, ak prehrá voľby, ale počas rozhovoru v pondelok ráno povedal, že Izrael musí byť „múdrejší voči Trumpovi“. A zopakoval svoje presvedčenie, že hoci urobil „pre židovský národ viac ako ktokoľvek iný“, „nebolo to vzájomné, ako sa hovorí, nie vzájomné“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA