Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

WHO schválila prvú vakcínu proti opičím kiahňam

Zverejnené:

Upravené: 13. septembra 2024 o 17:08

105

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že prvá vakcína proti opičím kiahňam – MVA-BN – bola predbežne kvalifikovaná. To znamená, že je teraz oficiálne schválená na použitie na celom svete.

Hodnotenie WHO vychádza z údajov výrobcu vakcíny – spoločnosti Bavarian Nordic A/S – a zo záverov Európskej agentúry pre lieky.

„Prvá predbežná kvalifikácia vakcíny proti opičím kiahňam je významným prelomom v našom boji proti tejto chorobe, najmä v kontexte súčasných epidémií v Afrike.Naliehavo potrebujeme rozšíriť obstarávanie a zabezpečiť spravodlivý prístup k vakcíne, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu vírusu a zachránili životy,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vakcína MVA-BN sa môže podať ľuďom starším ako 18 rokov. Skladá sa z dvoch dávok podávaných s odstupom 4 týždňov. Po rozmrazení sa môže skladovať pri teplote 2-8 °C po dobu 8 týždňov.

Yukiko Nakatani, zástupkyňa generálneho riaditeľa WHO pre prístup k liekom, dodala, že predbežná kvalifikácia vakcíny MVA-BN pomôže vládam a medzinárodným organizáciám, ako sú Gavi a UNICEF, zaobstarať vakcínu a rýchlejšie ju dodať tým, ktorí ju najviac potrebujú.

Odborníci WHO odporúčajú použitie vakcíny ľuďom s vysokým rizikom infekcie počas prepuknutia vírusu.

Hoci vakcína nie je oficiálne schválená pre deti a dospievajúcich do 18 rokov, môže sa pre nich použiť „off-label“, to znamená v situáciách, keď riziko ochorenia prevažuje nad možnými vedľajšími účinkami. Môže sa podávať aj tehotným ženám a ľuďom s oslabenou imunitou.

V prípadoch, keď vakcína nestačí, WHO odporúča použitie jednej dávky.

Podľa predbežných údajov jedna dávka vakcíny MVA-BN poskytuje 76% ochranu pred vírusom a dve dávky zvyšujú toto číslo na 82%.

V roku 2024 bolo v 14 afrických krajinách potvrdených viac ako 25 tisíc prípadov, z toho 723 smrteľných.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA